Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv dvojezičnosti

Vinković: Ćirilica u Vukovaru je kao arapsko pismo na mjestu srušenog WTC-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rasprava o dvojezičnosti u Vukovaru nastavila se i danas.

Zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković danas se u Saboru ponovno dotaknuo uvođenja dvojezičnosti u Vukovar. 'Ja ne znam da li da pozovem službu bezbednosti da me kao državnog neprijatelja izvede van iz Sabora. Ono što mi tražimo, imajući u vidu i Zakon o manjinama i Ustav je novi popis stanovništva u Vukovaru koji će definirati koliko ima pripadnika nacionalne manjine. Ove je loše vrijeme za uvođenje dvojezičnosti. Ja ne zna je li vama to jasno, to je slično kao kad bi na arapskom jeziku talibani stavili dvojezični natpis u New York kraj srušenog WTC-a. Upitajte se što znači Vukovar za Hrvatsku, što znače one mnogobrojne žrtve kako na Ovčari, tako i na svim ostalim ratištima diljem Hrvatske', rekao je Vinković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvojezičnost Još nema dovoljno potpisa za referendum protiv ćirilice u Vukovaru Slika nije dostupna Stožer za obranu hrvatskog Vukovara Stožer: Problemi se mogu riješiti razgovorom s manjinama i obostranim razumijevanjem

Istovremeno, HSP dr. Ante Starčević izvijestio je danas kako su u Vukovaru prikupili 4.343 potpisa kojim traže saborsku raspravu za odgodu uvođenja srpskog jezika i ćirilice na području toga grada u predstojećih deset godina, a potpise će, kako su najavili, predati predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki.

>> Vukovarski HDZ: Uvođenje dvojezičnosti je 'sramotno i drsko'

'Popis stanovništva ne pokazuje pravu sliku Vukovara jer nekoliko tisuća pripadnika srpske manjine živi u Srbiji, a jednom mjesečno dolaze po mirovine i dječje doplatke', rekao je predsjednik vukovarske podružnice stranke Marijan Pavliček na konferenciji za novinare simboličnog naziva 'Pet do 12' u Hrvatskom saboru.

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara u ostavci Tomislav Džanak rekao je kako je ostavku na to mjesto podnio jer ne želi biti onaj koji će dopustiti da pod njegovom ingerencijom ćirilica uđe u Vukovar.

Popis stanovništva iz 2011. ne pokazuje stvarnu nacionalnu strukturu stanovništva u tom gradu te treba provesti reviziju popisa, rekao je Džanak dodavši kako u ime potpisnika peticije treba žurno provesti Zakon o registru birača, koji nalaže da se iz registra brišu oni koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu.

'Nismo protiv ćirilice tamo gdje rata nije bilo, već protiv ćirilice u Vukovaru, jer u tom gradu ima previše otvorenih problema', poručila je predsjednica stranke Ruža Tomašić dodavši kako traže saborsku raspravu o ćirilici jer se jedino tako može do mirnog suživota.

U slučaju nasilnog provođenja ćirilice bit će odgovorni premijer Zoran Milanović, ministar uprave Arsen Bauk i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, poručili su HSP-ovci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene