Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vikica Krolo za Dnevnik Nove TV

PUNO OBEĆANJA ''Ministru vjerujemo i vjerujemo u njegovu dobru volju da nam to učini''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici primarne zdravstvene zaštite upozorili su na teške uvjete rada zbog kojih je sve više onih koji razmišljaju o odlasku iz Hrvatske. Zbog toga su odlučili napraviti popis zahtjeva s kojima će otići ministru zdravstva od kojeg očekuju što hitnije rješenje.

Gošća Dnevnika Nove TV bila je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine - doktorica Vikica Krolo.

Pročitajte i ovo Godišnje izvješće HZJZ-a - 3 Raste broj Novo izvješće HZJZ-a ukazalo na veliko opterećenje obiteljskih liječnika, ali i mogući problem koji postaje sve veći Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 1 Poslali ozbiljno upozorenje Obiteljski liječnici pucaju po šavovima: "Ne uđu li mladi doktori u ordinacije, neće imati tko liječiti građane u Hrvatskoj"

Što vi točno tražite - koji su Vaši konkretni zahtjevi s kojima idete ministru?

Konkretni zahtjevi su da se sadašnje opterećenje liječnika obiteljske medicine smanji, posebno administrativnih poslova koje nam sad oduzima više od 50 posto našega vremena. Zatim da se raspišu nove koncesije za zaposlenike domova zdravlja, tu treba mijenjati Zakon o zdravstvenoj zaštiti. I da nam se omogući zapošljavanje liječnika, za sada mi ne možemo zaposliti liječnika u svojim koncesijskim ordinacijama. Isto tako da se ta koncesija omogući svim liječnicima koji to žele i iz domova zdravlja.

Ministar kaže da su neke stvari moguće i ostvarive. Koliko mu vjerujete?

Ministru vjerujemo i vjerujemo u njegovu dobru volju da nam to učini, da zaposli nove liječnike. Obećao je i specijalizacije iz obiteljske medicine. Međutim malo smo skeptični, liječnika nema i kao što smo čuli ima jako malo zainteresiranih za specijalizaciju iz obiteljske medicine.

Obećanja je tu puno. Ministar je obećao i zapošljavanja i specijalizacije. Vjerujete li da će pristati i na koncesiju za sve liječnike?

Ja se nadam da hoće. Vjerujemo u to zato što je koncesija dokazano učinkoviti model u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Za isti novac pacijenti dobivaju bolju uslugu jer su liječnici motivirani bolje u koncesiji nego zaposlenici doma zdravlja.

Hoćete li pristati na dežurstva obiteljskih liječnika i pod kojim uvjetima?

Dežurstva obiteljskih liječnika nisu upitna. Zapravo u većini županija, tamo gdje je dobro organizirano, dežurstva liječnika obiteljske medicine već postoje. Ono što tražimo to su samo bolji uvjeti rada u tim dežurstvima i bolji dogovori s lokalnom zajednicom.

Koji rok dajete ministru za ispunjenje vaših zahtjeva?

Prvo ćemo razgovarati s ministrom. Vidjet ćemo kolike su i mogućnosti da se te stvari naše ostvare. Ali ja se nadam 6 mjeseci do godinu dana da će doći do promjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti gdje će se možda dosta ovih problema riješiti i gdje će onda zbog tih promjena u našoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti možda liječnici obiteljske medicine željeti ostati raditi u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene