Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvadeseta godišnjica vojne akcije u Mirkovcima

Vijenci i molitva za poginule branitelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkome prigadskom naselju Mirkovcima danas je obilježena 20. godišnjica pogibije dvanaestorice hrvatskih branitelja na tome mjestu na današnji dan 1991. godine.

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su tada bili pod srpskom okupacijom, 22. srpnja 1991. sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde sa županjskoga i vinkovačkog područja. Poginulo je 12 branitelja, a mnogi su ranjeni.

'Bez njihove žrtve ne bi bilo hrvatske neovisnosti ni demokracije i, što je bitno istaknuti, ne bi bilo ni europske Hrvatske', rekao je u govoru na komemoraciji održanoj kod spomen-obilježja ministar hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Zahvalnost braniteljima za stvaranje slobodne i neovisne hrvatske države u ime Hrvatskoga sabora izrazio je saborski zastupnik Tomislav Čuljak, koji je rekao kako moramo biti ponosni na sve one koji su bez velikoga vojnog iskustva 1991. hrabro stali na branik domovine.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

Za poginule hrvatske branitelje molitvu su predvodili župnici vinkovačkih župa sv. Euzebija i Poliona i bl. Alojzija Stepinca msgr. Tadija Pranjić i Krešimir Aračić.

U akciji u Mirkovcima poginuli su hrvatski branitelji Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić. (HINA)

Pročitajte i ovo Darko Nekić - 1 NAJAVA DRŽAVNOG TAJNIKA Raste osnovica za invalidninu i druga braniteljska prava, evo kome ide najviše Slika nije dostupna Pogibija Josipa Jovića Branitelji bojkotirali dužnosnike, Ostojić: 'Ja Tuđmanu nikad nisam zviždao'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene