Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnovali vlastiti klub

Vijećnici Nezavisne liste istupili iz kluba vijećnika s HDSSB-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri vijećnika osječko-baranjske Županijske skupštine izabranih na Nezavisnoj županijskoj listi (NŽL) Gordana Matkovića na današnjoj su sjednici istupili iz zajedničkog kluba vijećnika s HDSSB-om te formirali samostalni klub vijećnika NŽL-a.


Na jučerašnoj sjednici osječkog Gradskoga vijeća isti potez su napravili predsjednik Vijeća Gordan Matković i još tri vijećnika Nezavisne gradske liste zbog neostvarivanja projekata, dogovorenih pri ulasku u zajednički klub s HDSSB-om.

Prije rasprave o izmjenama i dopunama ovogodišnjeg proračuna vijećnik HDZ-a Josip Salapić zatražio je da se utvrdi ima li vladajući HDSSB većinu u skupštini za usvajanje takve odluke. Nakon stanke i provedene rasprave, predložene izmjene i dopune podržala su 32 od 51 vijećnika, a uz vijećnike HDSSB-a podržali su ih vijećnici kluba HNS-HSU, HSS-a te NŽL-a, uz objašnjenje da se radi o "kozmetičkim izmjenama".

Predsjednik novog kluba vijećnika NŽL-a Goran Ilić izjavio je novinarima kako su se nakon jučerašnjih okolnosti u osječkom Gradskom vijeću stekli uvjeti za osnivanje kluba i u Županijskoj skupštini te da su spremni na suradnju sa svim klubovima vijećnika i podupirati dobre projekte. "Aktivno ćemo sudjelovati u izradi proračuna za iduću godinu i sigurno nećemo biti destabilizirajući čimbenik u Skupštini, već ćemo nastojati konstruktivno raditi, ali na novim osnovama i dogovorima", rekao je Ilić.

Na novinarski upit o čemu će ovisiti moguće davanje ili uskraćivanje potpore prijedlogu županijskog proračuna za iduću godinu, Ilić je kazao kako će vijećnici NŽL-a tražiti od župana uvid u prijedlog proračuna te nastojati ugraditi neke svoje projekte u proračun, koji će se temeljiti na razvoju gospodarstva, a ako ne budu zadovoljni sigurno će imati amandmane koje će predložiti na sjednici Skupštine.

Nositelj Nezavisne liste Gordan Matković rekao je novinarima kako su njegovi vijećnici i dalje spremni podržavati rad župana i osječkog gradonačelnika te kako im nije namjera "stvaranje nereda i krize".

"Sigurno je da Županijska skupština i Gradsko vijeće trebaju donijeti proračun, ali nije nužno da to budu proračuni koji budu predložili župan i gradonačelnik jer oni su predlagatelji, a proračun će ovisiti i o voljni vijećnika, a ne samo o županu i gradonačelniku", poručio je Matković.

Župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) izjavio je novinarima kako vjeruje da će Županijska skupština nastaviti dobro funkcionirati te da osnivanje novoga kluba vijećnika neće utjecati na njezin rad.

Na upit novinara je li HDSSB potezom vijećnika NŽL-a izgubio većinu u predstavničkom tijelu te ima li načina da se većina održi traženjem novih partnera, Šišljagić je kazao kako smatra da i dalje "ima dobru većinu" te da neće biti problema da se rad Skupštine nastavi kao i do sada.

Najavio je kako će o Matkoviću, koji je još uvijek član HDSSB-a, i njegovim posljednjim potezima, raspravljati predsjedništvo stranke, ali poslije parlamentarnih izbora.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

( Hina )
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene