Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće za suzbijanje korupcije podržalo provedbu antikorupcijske strategije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo izvješće o provedbi antikorupcijske strategije koje je predstavila ministrica pravosuđa Ana Lovrin, ali i izrazili nezadovoljstvo brojem procesuiranih predmeta.

Vijeće je nezadovoljno ostvarenim rezultatima u borbi s korupcijom jer je, kako je istaknuto, broj pravomoćnih presuda temeljem pokrenutih istraga apsolutno nedostatan za uvjerljivu borbu s korupcijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Špirić i Dodik najavili ostavke Slika nije dostupna Ožbolt: HDZ ne želi provesti antikorupcijsku strategiju

Stoga je Vijeće predložilo da se u što skorijem roku održi zajednička sjednica s predstavnicima policije i sudstva, te USKOK-a s ciljem pronalaženja rješenja za ubrzanje završavanja započetih procesa.

Vijeće apsolutno podržava akciju Indeks, kao i sve druge započete antikorupcijske akcije, ali naglašava kako će sve one imati smisla samo ako se u najkraćem mogućem roku donesu pravomoćne presude.

Većinom glasova predloženo je ministru zdravstva i ministru obrazovanja da što prije na svim sveučilištima, te zdravstvenim ustanovama i bolnicama osnuju posebna antikorupcijska tijela koja bi rješavala sve pritužbe vezane uz korupciju.

Govoreći o akciji Indeks, ministrica Lovrin naglasila je kako akcija još traje, te da institucije rade svoj posao.

Naglasila je kako se akciju ne bi trebalo obezvrjeđivati pričama o velikim i malim ribama, te o maloj ostvarenoj imovinskoj koristi uključenih u korupciju, ukazujući na to koliku opasnost za hrvatsko društvo predstavlja korupcija na sveučilištu.

Nije tu važna ostvarena imovinska korist i akcija Indeks nadilazi tu dimenziju, već je važno opasnost koju takva korupcija predstavlja za hrvatsko društvo, kazala je Lovrin.

Članovi Vijeća u raspravi su naglasili kako je u akciji Indeks trebalo biti manje bljeskanja fotoaparata, a postavljeno je i pitanje kako to da je jedan medij znao za početak akcije.

Mediji su trebali voditi računa o načinu izvještavanja jer se ovako stekao dojam da se radi o namještenom spektaklu, a također je u pitanje doveden i princip nedužnosti dok se nekome ne dokaže krivnja, upozorio je profesor Željko Horvatić.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upitala je hoće li ta akcija diplomirati, te ustvrdila kako će "previše flasheva fotoaparata dovesti do toga da akcija kasnije bolje upadne u mrak".

Antičević-Marinović pritom je upozorila kako je potrebno da se odgovorni uhvate u koštac i s političkom korupcijom jer, rekla je, ima političara koje nikada nitko nije vidio na fakultetima, a imaju diplome. Prekasno je za kazneno gonjenje, ali bi trebalo preispitati te diplome, rekla je i ustvrdila kako dosad nije objavljen niti jedan slučaj korupcije na političkoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene