Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Očito sadašnji avioni idu svom kraju'

Otkriven razlog pada MIG-a kod Donje Lomnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će zadržati borbeno zrakoplovstvo i sadašnju razinu izdvajanja za obranu, produljit će se životni vijek protubrodskog raketnog sustava RBS 15, a na javnu raspravu ide dugoročni program razvoja Oružanih snaga RH.

U izjavi novinarima nakon sjednice Uredu predsjednika Republike, zaključke su predstavili predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik.hr Ivana Pezo Moskaljov Zrakoplovstvo puca po šavovima Slika nije dostupna Stvarno bi trebao pripaziti što obećaje Kotromanović: Pucat ću si u glavu ako se dokaže da sam pogodovao Ukrajincima

Josipović je istaknuo da je razmatran dugoročni program razvoja svih grana Oružanih snaga RH do 2024. godine, te organizacija Ministarstva obrane (MORH) u predstojećem razdoblju. Program razvoja OS RH bit će otvoren javnosti i cijeli dostupan na internetskim stranicama MORH-a.

Milanović je izvjestio da će se zadržati dosadašnja proračunska razina izdvajanja za obranu ustvrdivši kako je to i dalje, bez obzira na smanjenje sredstava, "zlatna sredina među članicama NATO-a".

"Mi smo na 1,2 posto BDP-a, a optimalno, idealno bi bilo 2 posto, no to ima malo država", rekao je premijer.

Dodao je kako državni vrh puno bliže stajalištu da bi Hrvatska, pored helikoptera, trebala zadržati sposobnost borbenih zrakoplova, makar i na simboličkoj, ali vidljivoj razini. "Da se tako nešto ne izgubi, jer kad se jednom izgubi - teško se vraća", objasnio je Milanović.

Dodao je da pritom ne treba biti preambiciozan. "Ne treba stremiti prema najmodernijim, najskupljim novim sustavima, ali nekim sustavima zapadnog podrijetla, pa čak i korištenima - to da", rekao je Milanović.

'Očito sadašnji avioni idu svom kraju, jedan je pao i nadamo se da se to više neće događati', dodao je Milanović podsjetivši da je nedavno i Amerikancima pao F-15. "To se događa, to je rizik opasnog posla, ali što je sredstvo novije, šanse su manje", ustvrdio je.

Na sjednici Vijeća odlučeno je da se produlji životni vijek raketnog sustava RBS 15, odnosno protubrodskih raketa koje su, naglasio je predsjednik Republike, jamstvo sigurnosti hrvatske obale, a koji je prije 6 godina proglašen neperspektivnim.

"Okolnosti su se promijenile i odluka je drukčija", kazao je Josipović a Milanović dodao da protubrodske rakete moraju biti u funkciji.

"Ako pomorska država, najveća na istočnoj obali Jadrana, s preko 100 kilometara obale, nema sustav obrane, onda se postavlja pitanje kakva bi to obalna država bila", objasnio je premijer.

Prije šest godina taj je sustav proglašen neperspektivnim jer se mislilo da će se nabaviti novi, a radi se o trošku od 200 milijuna eura, naveo je Milanović.

Josipović je kazao da su vrlo kratko razmotrena dva preliminarna izvješća koja se odnose na pad MIG-a 21 kod Donje Lomnice.

Izvješće koje se tiče funkcioniranja zapovjednog lanca u okolnostima pada MIG-a na sjednici Vijeća predstavio je načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić.

Hrvatska je trenutno na 9 MiG-ova, a o sudbini zrakoplovstva uskoro će se morati odlučiti

"Povjerenstvo je zaključilo da nije bilo pogrešaka i povreda procedura u donošenju vojnih odluka i lancu zapovijedanja u upravljanju MiG-om", kazao je Josipović.

Drugo izvješće, koje je Vijeću predstavio ministar obrane Ante Kotromanović, pokazalo je da je MiG 21 pao zbog zatajenja na hidrauličkom sustavu.

"Zakazao je hidraulički sustav, to je izazvalo lančanu reakciju na nekim drugim tehničkim elementima zrakoplova i došlo je do pada", rekao je Josipović te najavio da će biti provedena dodatna vještačenja i analize kako bi se utvrdilo zbog čega je zakazao hidraulički sustav.

Na sjednici je razgovarano i o NATO summitu u Wallesu (4. i 5. rujna), a Josipović je ocijenio kako se taj summit događa u okružuju krize ne samo u Ukrajini "nego i drugim punktovima u svijetu".

Kotromanović: Sretan sam što smo donijeli odluku da sačuvamo ratno zrakoplovstvo

"Danas je bio dobar sastanak na Vijeću za obranu i kao ministar mogu biti zadovoljan", rekao je Ministar obrane Ante Kotromanović u izjavi novinarima nakon sjednice u Uredu predsjednika.

Bitno je da ove i iduće godine vojni proračun (nešto veći od 4 milijarde kuna) neće padati, ističe ministar obrane. To ćemo reći na sastanku Savjeta NATO-a, a sukladno razvoju gospodarstva ćemo i povećavati proračun prema našim potrebama, dodao je.

"Sretan sam što smo donijeli odluku da sačuvamo ratno zrakoplovstvo, i predsjednik Vlade je to eksplicitno rekao. Iduće godine ćemo se 'razletjeti' i vidjeti postoji li mogućnost zajedničkog 'Air policinga' (zračnog nadzora) s nekom od zemalja partnera koje su zainteresirane ili ćemo tu sposobnost razvijati vlastitim snagama", kazao je Kotromanović.

Nije htio nagađati kakva će biti ta odluka te najavio da bi analiza s kojom će upoznati predsjednika Republike i premijera mogla biti gotova do sredine iduće godine.

Naglasio je i važnost danas predstavljenog programa razvoja Oružanih snaga do 2024. godine, jer je time donijet program koji definira Hrvatsku vojsku u idućih 10-tak godina.

"Što se tiče Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s potpredsjednikom SAD-a smo razgovarali o zamjeni helikoptera jer ne možemo ovisiti o situaciji u Rusiji i tome da nam netko sutra kaže - 'više nećemo raditi za NATO'", dodao je ministar obrane te naveo da će se kroz dugoročni plan razvoja riješiti i pitanje suvremenog sustava protuzračne obrane.

Prvo preliminarno izvješće o padu MiG-a 21 kod Donje Lomnice na povratku s proslave Dana pobjede pokazalo je da je zatajio hidraulički sustav, a Kotromanović kaže da će, kad bude gotovo, završno izvješće predstaviti javnosti.

"Vidjeli ste da (avioni) padaju i u drugim zemljama i nadamo se da se to više neće dešavati", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene