Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže odgodu referenduma

Vijeće za Hrvatsku: 'To nije demokratska javna rasprava nego najobičnija podvala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće za Hrvatsku - ne u EU traži javnu raspravu na kojoj će ravnopravno biti zastupljene i financirane obje opcije, za i protiv pristupanja EU.

Skupina stranaka, udruga i istaknutih pojedinaca, okupljenih u 'Vijeće za Hrvatsku - ne u EU', uputila je državnim institucijama zahtjeve za poništenjem odluke o raspisivanju referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji 22. siječnja, te za provedbom javne rasprave na kojoj će ravnopravno biti zastupljene i financirane obje opcije, za i protiv pristupanja Hrvatske Uniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

Supotpisnici zahtjeva, 11 stranaka, 11 udruga i neformalnih grupa građana te šest istaknutih pojedinaca, navode da su se okupili kao vjerodostojne snage u obrani suvereniteta Republike Hrvatske pod imenom 'Vijeće za Hrvatsku - ne u EU', te zajednički i koordinirano provode aktivnosti informiranja građana kroz, kako ističu, blokiran medijski prostor.

Devetnaest dana prije zakazanog roka za provedbu referenduma u Vijeću ocjenjuju nedopustivim korištenje nacionalnih i lokalnih medijskih koncesija za plasiranje jednostranih promidžbenih poruka te informativnog programa za promociju isključivo jedne teze, koju smatraju iznimno opasnom i štetnom za Hrvatsku.

'To nije demokratska javna rasprava, nego najobičnija podvala jer se u devetnaest dana ne može raspravljati o temi napisanoj na 100-tinjak tisuća stranaca', upozorio je predsjednik udruge 'Volim Hrvatsku Ne u EU' Roko Šikić, dok se Marija Jelinčić (Demokratska stranka žena) pita 'zašto bismo teško izboreni nacionalni i ekonomski suverenitet sada mijenjali za 'jedan posto suvereniteta'.

Sačić: Građanima se mora jasno reći da će živjeti lošije ako se uđe u EU

Problem 'pljačkaške privatizacije' i rasprodaje nacionalnog bogatstva moći ćemo riješiti samo u svojim nacionalnim granicama, poručila je.

Građanima se mora jasno reći da će lošije živjeti ako Hrvatska uđe u Uniju, upozorio je Željko Sačić (Stranka za bolju Hrvatsku) koji smatra da je to propustilo učiniti 'izdajničko političko vodstvo bez snage i vještine, od Sanadera, preko Jadranke Kosor do Milanovića'.

'Svi su oni pribjegli podaničkom, kmetskom mentalitetu i priklonili se Bruxellesu odakle svi bježe', kazao je Sačić, upozoravajući da će nakane oporezivanja privatne i rasprodaje državne mirovine dovesti do pretvaranja Hrvatske u koloniju. Samo fiksni trošak ulaska Hrvatske u EU stajat će nas 4,1 milijarde kuna, upozorava Sačić koji se pita 'gdje ćemo naći taj novac'.

Da Hrvatska ima dovoljno uvjeta da opstane sama i neovisna poput Švicarske smatra Dean Golubić, predsjednik Nacionalnih demokrata, koji je upozorio na opasnost da 'postanemo samo jeftina radna snaga u državi koja neće biti naša'.

>> Znate li tko je rekao NE Europskoj Uniji?

Provedba referenduma, bez mogućnosti pružanja objektivne i pune informacije o posljedicama mogućeg ulaska po, kako ističu, dokazano i opće poznato krivotvorenim biračkim popisima, u potpunosti poništava legitimnost na taj način donesene referendumske odluke, naglašavaju u Vijeću, iz kojega najavljuju veliki skup 14. siječnja na Trgu bana Jelačića na kojemu će građane upoznati 'sa svim relevantnim argumentima protiv pristupanja Uniji'. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene