Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne poštuje obveze

Vijeće ministara BiH: Hrvatska nije zatražila konzultacije u zbrinjavanju nuklearnog otpad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće ministara BiH traži od Hrvatske da poštuje međunarodne obveze u zbrinjavanju nuklearnog otpad

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je konstatiralo kako Hrvatska nije zatražila službene konzultacije o mogućoj gradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori uz granicu dvije zemlje upozoravajući istodobno kako su time narušene međunarodne obveze.

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume" Ilustracija upozorio RASFF U proizvodu iz Hrvatske otkriven veoma zarazan virus: Reagirao europski sustav za brzo uzbunjivanje

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane u Sarajevu objavljeno je priopćenje u kojemu stoji kako je zadužena Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost da u kontaktu s nadležnim tijelima vlasti u Hrvatskoj razmotri sva sporna pitanja u vezi s mogućim odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i da o tome što brže podnese odgovarajuće izvješće.
Ministarstvo vanjskih poslova BiH istodobno je dobilo zadaću diplomatskim putem tražiti od Hrvatske hitnu dostavu informacija u vezi s planiranom gradnjom odlagališta nuklearnog otpada u blizini međudržavne granice.

Japan ponovo pustio u pogon drugi nuklearni reaktor

Najavljeno je kako će se od Hrvatske tražiti da poštuje odredbe međunarodnog prava u vezi s prekograničnom zaštitom okoliša od ionizirajućeg zračenja.

Vijeće ministara BiH usvojilo je ove zaključke na temelju informacije Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost o provedbi zajedničke konvencije o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i radioaktivnog otpada.

Lokalne vlasti u gotovo svim općinama s bosanskohercegovačke strane rijeke Une već mjesecima traže od državnih vlasti poduzimanje mjera kojima bi se spriječilo da Hrvatska izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori jer strahuju kako će predstavljati opasdnost po okoliš i zdravlje stanovnika tih općina.

Na sličan način reagirali su i stanovnici općine Dvor u Hrvatskoj. Hrvatska ima obvezu rješiti problem zbrinjavanja nukleranog otpada iz elektrane Krško i to mora učiniti do 2043. godine.
Prostornim planom vojarna Čerkezovac na Trgovskoj gori za sada je jedini predviđeni lokalitet za tu svrhu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene