Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrazili zabrinutost

Vijeće HBK o prijedlogu Obiteljskog zakona i kreditima u 'švicarcima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za život i obitelj ocijenilo je kako su Teze o nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona nedorečene.

Vezano za probleme s kreditima u švicarskim francima, Vijeće je izrazilo zabrinutost da neetični bankari preuzimaju glavnu riječ nad sudbinom pojedinca, obitelji i čitavog društva.

Kako je danas priopćeno, Vijeće HBK za život i obitelj u petak, 24. svibnja, razmatralo je Teze o nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona te je raspravljalo o mogućim rješenjima situacije u kojoj su se našli brojni hrvatski građani koji su uzimali kredite u švicarskim francima.

Uočeno je da Teze o nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona sadrže određene propuste i sadržajne manjkavosti i nedorečenosti, ali - ističe Vijeće HBK za život i obitelj - o njima se teško očitovati bez uvida u cjeloviti tekst Nacrta prijedloga.

Pročitajte i ovo Hrvatski biskupi, arhiva (Foto: Pixell) Prikupljanje potpisa za referendum Biskupe razljutile inicijative "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje", poslali im oštru poruku: "Tome u crkvama nema mjesta..." Slika nije dostupna "nova vrsta ideologije" HBK opet protiv Istanbulske konvencije: "Kad je očiste, mi ćemo je podržati"

>> Opačić na tribini otkrila što želi postići novim Obiteljskim zakonom

Činjenica da i sami autori Teza priznaju da ne postoji potrebna infrastruktura, odnosno, materijalni i ljudski resursi koji bi omogućili provedbu novog propisa - uvelike dovodi u pitanje svrsishodnost njegova donošenja jer bi još više moglo otežati i usporiti funkcioniranje sustava, zaključuje se u priopćenju.

Na sjednici, koju je u sjedištu HBK-a u Zagrebu sazvao krčki biskup mons. Valter Župan, vijećnicima su se obratili Marko Mišić iz Udruge "Franak", koji je izložio svoju osobnu priču i situaciju u koju je dospio uzimajući kredit u švicarskim francima, te stručni suradnik te udruge Ivan Lovrinović, koji je prikazao slijed događanja od 2006. do danas iz bankarske i pravne perspektive.

"Vijećnici su iznijeli svoju zabrinutost razvojem situacije u kojima neetični bankari ciljanim i unaprijed isplaniranim potezima preuzimaju glavnu riječ nad sudbinom pojedinca, obitelji, te naposljetku i čitavog društva, te iskazali moralnu potporu svima onima koji su se, uzimajući kredite u švicarskim francima s ciljem rješavanja svojih osnovnih egzistencijalnih pitanja, našli u teškoj i često bezizlaznoj situaciji", ističe se u priopćenju HBK.

Promišljajući o mogućim rješenjima, zaključeno je kako je potrebna uspostava etičkih banaka koje će raditi u prilog obitelji kako bi one, kao osnovne jedinice društva, mogle biti funkcionalnije i tako davati čim veći doprinos društvu, a prije svega u rađanju djece koja su najvitalniji i najvažniji resurs društva, dodaje se.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene