450979
450979
450979
450979
450979

Što to vijeća srpske nacionalne manjine zamjeraju Pupovcu?

  • , 21.09.2016., 22:02
  • Autor:
  • komentara

Predsjednici vijeća srpske nacionalne manjine u četirima hrvatskim županijama, u kojima živi četvrtina pripadnika te manjine u Hrvatskoj, poslali su aktualnoj tehničkoj Vladi RH, predsjedniku HDZ-a, kao mandataru buduće vlade RH, te medijima pismo u kojem ih žele, kako navode, "upoznati sa činjenicom o nezakonitoj praksi koju sustavno provodi Srpsko narodno vijeće (SNV), nevladina organizacija pod kontrolom Milorada Pupovca".

 
 
 
 
Milorad Pupovac (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Milorad Pupovac (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Skreću time, kako kažu, pažnju sadašnjoj i budućoj vladi na zloupotrebe od strane Pupovca, SDSS-a i SNV-a, nadajući se da će ovo stanje protivno duhu i slovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, uspostavljeno u vrijeme mandata administracije Zorana Milanovića, kojoj su SDSS i Pupovac bili partneri - "biti prevladano i da će biti zaštićena autonomija i ravnopravnost izabranih vijeća nacionalnih manjina svih županija i da će biti osigurano nediskriminatorno financiranje njihova rada".

Potpisnici pisma, predsjednici županijskih vijeća srpske nacionalne manjine i to za Istarsku županiju Milan Rašula, Jovica Radmanović za Primorsko-goransku, Mićo Zatezalo za Karlovačku i Veljko Džakula za Požeško-slavonsku županiju tvrde da se SNV formalno nikad nije registriralo kao nacionalna koordinacija vijeća nacionalnih manjina srpske zajednice i sustavno se predstavlja kao koordinacija i ostvaruje financijske prihode iz državnog proračuna.

"Onda ih predsjednik SNV-a Pupovac distribuira prema kriterijima političke podobnosti zanemarujući stvarne programske potrebe regionalnih sredina", navode u pismu.

Nadalje, smatraju da se "time i Vlada RH dovodi u zabludu, jer postoji ozbiljan sukob interesa budući se isti akteri pojavljuju u trima ulogama, kao politički predstavnici manjine, kao vođe nevladine organizacije SNV, koja se predstavlja kao nacionalna koordinacija, i kao članovi vladinog Savjeta za nacionalne manjine, tri osobe iz SDSS, koji donosi odluku o raspodjeli javnog novca za financiranje manjinskih organizacija".

Predsjednici četiriju županijskih vijeća dalje tvrde da je SNV u vrijeme administracije Zorana Milanovića primao sva sredstva za financiranje vijeća srpske nacionalne manjina, a da je Pupovac sustavno ignorirao sva županijska vijeća koja nisu bila pod njegovom političkom kontrolom.

U SNV je imenovao "povjerenike", umjesto predstavnika županijskih vijeća, ako su ona odbijala poslušnost, a ta vijeća koja nisu bila tek puke filijale SDSS-a, bila su isključena iz javnog financiranja ili posve financijski marginalizirana. Budući da ne želimo biti taoci nastavka SNV-ve protuzakonite prakse, ovim dopisom želimo potaknuti buduću Vladu RH da županijskim Vijećima srpske nacionale manjine omogući zakonitu transparentnost koja će garantirati jednakopravan položaj svih legitimno izabranih županijskih manjinskih vijeća u RH, odnosno, predlažemo uvođenje modela koji će uvažavati legitimitet svih Vijeća i koji neće moći biti isključiv po kriteriju političke podobnosti, pišu potpisnici.

Radi se o opasnoj praksi podređivanja manjinskoga civilnog društva i nevladinih organizacija jednoj političkoj stranci i jednoj ideologiji, o zloupotrebi moći koja proizlazi iz pozicije saborskog zastupnika i o nedopustivoj praksi miješanja uloga u politici i civilnom društvu, te na koncu o očitom sukobu interesa, jer je nedopustivo da neki politički akter sam sebi i organizaciji, koju vodi, dodjeljuje javni novac, tvrdi u dopisu.

Intencija ustavnog zakona je da djelovanje vijeća nacionalnih manjina bude stup jačanja civilnog društva i uspostavljanja sfere manjinskog života zaštićenih od stranačkog utjecaja, favoriziranja i političkog pogodovanja, a način na koji Milorad Pupovac, kao stvarni kreator politike SDSS i ujedno predsjednik nevladine organizacije SNV, koja je prigrabila poziciju nacionalne koordinacije, iako za to nije registrirana, izravno je ideologiziranje i postranačenje onog dijela manjinskoga javnog života, koji je ustavotvorac htio zaštititi od stranačkih utjecaja, stoji u pismu. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se