Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPORNE OBJAVE NA FACEBOOKU

Vigilare opleo po Josipoviću: "Tražimo da se ispriča, koristi jezik mržnje"; Josipović: "Neću se ispričati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Udruge Vigilare tvrde da je bivši predsjednik Ivo Josipović na Facebooku uvrijedio te "vulgarnim i ismijavajućim jezikom poticao na netrpeljivost i diskriminaciju građana katoličke vjeroispovijesti".

Udruga Vigilare u srijedu je zatražila javnu ispriku od Ive Josipovića, bivšeg predsjednika RH, profesora na Pravnom fakultetu i predsjednika stranke "Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez”, zbog, kako navode, uvreda koje je nanio velikom broju građana koje je kao predsjednik predstavljao, a traže i uklanjanje uvredljivih, mrzilačkih i diskriminirajućih poruka s njegova Facebook-profila.

Pročitajte i ovo Hrvoje Prpić Globalni problem Stručnjak pojašnjava što bi mogao biti razlog pada Facebooka i Instagrama, oglasili se iz Mete Andrej Plenković Gong analizirao HDZ botovima napada oporbu i građane: "Takvim se metodama koristio i Aleksandar Vučić"

Vigilare traži javnu izjavu zagrebačkog Pravnog fakulteta kojom se ograđuje od Josipovićevih izjava, a iz koje će biti jasno da privatni protukatolički stavovi njihova djelatnika nisu stavovi tog fakulteta te javnu izjavu stranke "Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez” u kojem se u ime svog predsjednika ispričava povrijeđenim građanima te se ograđuje od napisanih izjava na Facebooku.

Udruga podsjeća kako je Josipović na svom profilu na Facebooku prenio komentar Ivice Maštruka u kojem se konstatira: "Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja, nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama”. Ispod iste objave Josipović je, odgovarajući na komentar jedne čitateljice, napisao: "Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija.

Navodeći da su komentari potaknuti odlukom HRT-a da kao javni servis hrvatskih građana blagdan Velike Gospe poprati primjerenim audiovizualnim sadržajem, Udruga Vigilare smatra kako je Josipović javno koristio uvredljiv i vulgaran neologizam stavljajući uz riječ "katolička” pojam "džamahirija”, pri čemu potonja označava zločinačke islamističke režime, poput onog Muammara al-Gaddafija u Libiji.

"Pitamo se što katolici, Katolička crkva i vjera imaju s takvim režimima? Nedopustivo je ovakvu konstrukciju koristiti u javnom diskursu. Krije li se tu aluzija da su katolici dio nekakvog zločinačkog pothvata? Nazire li se tu dio skrivenog dnevnog reda Josipovića i drugih lijevih intelektualaca da se kao u ‘zlatno’ doba jugoslavenskog komunizma, katolike još jednom tretira i diskriminira kao građane drugog reda?" upozorava se u priopćenju.

Dodaje se i da Udruga Vigilare najstrože osuđuje mrzilački ton javnih Josipovićevih objava i smatra nedopustivim da bivši predsjednik Hrvatske, javni intelektualac, ugledni sveučilišni profesor i predsjednik jedne političke stranke na ovaj način u javnom diskursu širi protudemokratske poruke, koristi jezik mržnje, te vulgarnim i ismijavajućim jezikom potiče na netrpeljivost i diskriminaciju građana katoličke vjeroispovjesti.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u izjavi za N1 rekao je kako se neće ispričati. "Nemam što komentirati, a ispričati se neću. Ustvrdio sam da Hrvatska nije katolička džamahirija, nadam se da u udruzi Vigilare ne smatraju da jest ili da treba biti", kazao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene