Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mora opravdati prihode

Vidoševiću će blokirati imovinu: Evo što će biti s bogatstvom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je zatražio blokadu cjelokupne imovine bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića kojeg se sumnjiči da je tu instituciju oštetio za najmanje 35 milijuna kuna.

Pronađene slike su još uvijek u kući Nadana Vidoševića. Danas su se stavljali brojevi na svaku sliku i skulpturu. Kad to završe, slike se moraju osigurati radi mogućih oštećenja u transportu i nakon toga će ih prevesti u Muzej suvremene umjetnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijedna kolekcija FOTO Policija ponovno iznosila slike iz Vidoševićeve vile! Slika nije dostupna Nakon mjesec dana Afera Remorker: Josip Sapunar pušten iz istražnog zatvora

O svemu će brigu preuzeti državni ured za upravljanje državnom imovinom. 'Ako je riječ o nekretninama, izvrši se zabilježba u zemljišnim knjigama zabrane raspolaganja, a ukoliko je riječ o pokretninama, one se pohranjuju - da li je riječ o umjetninama, vozilima...', kazao je Alen Čičak iz Ureda za upravljanje državnom imovinom.

Kuća, impozantno imanje, vile, umjetnine, računi - cjelokupna imovina Nadana Vidoševića, ali i njegove najbliže obitelji je u postupku blokade. Ona višestruko premašuje iznos od 35 milijuna kuna za koliko se Vidoševića sumnjiči da je izvukao iz HGK. To je uobičajena praksa jer se u trenutku podnošenja zahtjeva ne zna stvarna vrijednost, obzirom da nije napravljena procjena imovine.

DORH i Porezna uprava moraju utvrditi točnu imovinu i onda sud donosi odluku o zabrani otuđenja i raspolaganja za svaku nekretninu pojedinačno. Još se ne zna hoće li mu blokirati privatne bankovne račune kao u slučaju Ive Sanadera kad su naknandno Mirjani Sanader odblokirali tekući računa na kojem prima plaću.

Odvjetnici upozoravaju da bi sud o tome trebao voditi više računa. 'Niz problema je ovdje povezano s tim i mislim da će sudac istrage morati uložiti puno veće napore da ipak dio imovine oslobodi, odnosno da dozvoli njemu da on i njegova obitelj funkcioniraju', kazao je odvjetnik Mate Matić.

Da bi imali za život supruga, kći, majka pa i sam Nadan Vidošević sada pravnim putem moraju tražiti deblokadu osnovnih izvora prihoda za koji imaju dokaz da je legalan.

>>
Dva tjedna prije uhićenja Vidošević kupio vilu od 2,1 milijun kuna?!

U međuvremenu, istraga ide dalje. Idući tjedan ministarstvo financija počinje češljati poslovanje HGK u posljednjih 10 godina. 'Sve one eventualne nepravilnosti koje budu utvrđene - mi ćemo odmah obavještavati Državno odvjetništvo zbog rokova oko istraga', kazao je Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

Šef oporbe Tomislav Karamarko pozdravlja istrage, a dio zasluga za njihovo pokretanje pripisuje sebi i HDZ-u. 'Sam sam vinovnik, jedan od prvih koji smo počeli borbu protiv kriminala u hrvatskoj i 1994. kad sam bio načelnik Policijske uprave zagrebačke. Dakle, kriminal u pretvorbi, i 2008. kad sam bio ministar. Apsolutno potičemo rad pravne države i svih njezinih ,rekao bih, segmenata', kazao je Karamarko.

A Nadanu Vidoševiću sada preostaje dokazati kako je stekao svu svoju imovinu. Ako u tome i uspije, država će mu morati platiti i odštetu za sve što u blokadi izgubi vrijednost.

Zakonski uvijek postoji mogućnost zamjene istražnog zatvora plaćanjem jamstva, ali Vidoševićev odvjetnik ne želi govoriti o tome. No, ako Vidoševiću blokiraju cjelokupnu imovinu, uključujući i bankovne račune, unatoč svom bogatstvu neće imati s čim platiti iznos jamčevine. Ostaje mu mogućnost kao u slučaju Sanader - da mu prijatelji svojim novcem garantiraju boravak na slobodi.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene