Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Znate li kada je počeo, a kada završio Domovinski rat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavimo li s Danom domovinske zahvalnosti i 13. obljetnicu završetka Domovinskog rata, ili je rat službeno završio nešto kasnije? Kada je točno počeo? Igra s datumima zbunjuje građane, ali ni povjesničari na ovo pitanje nemaju jasan odgovor.

Miroslav je obukao uniformu Hrvatske vojske 17. srpnja 1991.
Za njega je borba završila krajem 'Oluje', ali...

Pročitajte i ovo Dan sjećanja u Petrinji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dan sjećanja u Petrinji ''Dvadeset i sedam godina nije nitko odgovarao za taj zločin. Žalosno je da je toliko ljudi tu ubijeno'' Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 7 KRAJ SEZONE Što se zbiva iza kamera: Reporteri Provjerenog progovorili o trenucima koji su im se najviše urezali u sjećanje

Točan datum početka i kraja, Prvog i Drugog svjetskog rata, moraju se znati još u osmom razredu osnovne škole. U istim udžbenicima, točni datumi početka i kraja, puno nam bližeg rata, ne postoje. 

Nema dvojbe, u srpnju 1991. godine tenkovi JNA prvi put izravno napadaju jedno hrvatsko selo - Hrastovicu pokraj Petrinje. Ipak, događaji koji su prethodili tome također se mogu navesti kao službeni početak.

'Imamo nekoliko datuma koji su iznimno bitni,a koji mogu kalkulirati za početak rata. Ja kao povjesničar držim da nakon sredine svibnja ništa više nije bilo isto, bez obzira šta vi nemat odmah rat kao takav', kaže povjesničar Davor Marijan.

Od razoružanja Teritorijalne obrane, Balvan revolucije, Krvavog Uskrsa do masakra u Borovu Selu. Nećete pogriješiti ako bilo koji od ovih datuma spomenete kao početak. 

JE LI POČETAK DOMOVINSKOG RATA 

14. svibanj 1990. razoružanje Teritorijalne Obrane
15. svibanj 1990. preustroj JNA u Hrvatskoj
17. kolovoz 1990. Knin početak tzv. ''Balvan revolucije''
2. ožujka 1991. Pakrac prvi vatreni okršaj JNA
31. ožujka 1991. - Plitvice ''Krvavi uskrs''
2. svibnja 1991. Masakr u Borovu selu, ubijeno 12 policajaca
27. lipnja 1991. Napad na PP Glina 

Oko završetka rata, mnogo je manje upitnika. Za dva dana možemo slaviti trinaestu obljetnicu simboličnog kraja rata. Ipak ministarstvo obrane, službeno smatra da su hrvatski branitelji svi koji su sudjelovali u obrani Hrvatske do 30. lipnja 1996. 

JE LI ZAVRŠETAK DOMOVINSKOG RATA 

5. kolovoza 1995. - Završetak ''Oluje" - oslobođenje Knina
15. listopada 1995. - Završetak operacije ''užni potez"
30. lipnja 1996. - kraj sudioništva u ratu prema MORH-u 

Kako se politika dosad previše miješala u određivanje povijesnih datuma, nije ni čudo što školarci još dugo neće učiti što se točno slavi i kada?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene