54163
54163
54163
54163
54163

VIDEO: Znate li kada je počeo, a kada završio Domovinski rat?

  • , 03.08.2008., 21:07
  • Autor:
  • komentara

Slavimo li s Danom domovinske zahvalnosti i 13. obljetnicu završetka Domovinskog rata, ili je rat službeno završio nešto kasnije? Kada je točno počeo? Igra s datumima zbunjuje građane, ali ni povjesničari na ovo pitanje nemaju jasan odgovor.

 
 
 
 
Upitan je datum početka Domovinskog rata
Upitan je datum početka Domovinskog rata

Miroslav je obukao uniformu Hrvatske vojske 17. srpnja 1991.
Za njega je borba završila krajem 'Oluje', ali...

Točan datum početka i kraja, Prvog i Drugog svjetskog rata, moraju se znati još u osmom razredu osnovne škole. U istim udžbenicima, točni datumi početka i kraja, puno nam bližeg rata, ne postoje. 

Nema dvojbe, u srpnju 1991. godine tenkovi JNA prvi put izravno napadaju jedno hrvatsko selo - Hrastovicu pokraj Petrinje. Ipak, događaji koji su prethodili tome također se mogu navesti kao službeni početak.

'Imamo nekoliko datuma koji su iznimno bitni,a koji mogu kalkulirati za početak rata. Ja kao povjesničar držim da nakon sredine svibnja ništa više nije bilo isto, bez obzira šta vi nemat odmah rat kao takav', kaže povjesničar Davor Marijan.

Od razoružanja Teritorijalne obrane, Balvan revolucije, Krvavog Uskrsa do masakra u Borovu Selu. Nećete pogriješiti ako bilo koji od ovih datuma spomenete kao početak. 

JE LI POČETAK DOMOVINSKOG RATA 

14. svibanj 1990. razoružanje Teritorijalne Obrane
15. svibanj 1990. preustroj JNA u Hrvatskoj
17. kolovoz 1990. Knin početak tzv. ''Balvan revolucije''
2. ožujka 1991. Pakrac prvi vatreni okršaj JNA
31. ožujka 1991. - Plitvice ''Krvavi uskrs''
2. svibnja 1991. Masakr u Borovu selu, ubijeno 12 policajaca
27. lipnja 1991. Napad na PP Glina 

Oko završetka rata, mnogo je manje upitnika. Za dva dana možemo slaviti trinaestu obljetnicu simboličnog kraja rata. Ipak ministarstvo obrane, službeno smatra da su hrvatski branitelji svi koji su sudjelovali u obrani Hrvatske do 30. lipnja 1996. 

JE LI ZAVRŠETAK DOMOVINSKOG RATA 

5. kolovoza 1995. - Završetak ''Oluje" - oslobođenje Knina
15. listopada 1995. - Završetak operacije ''užni potez"
30. lipnja 1996. - kraj sudioništva u ratu prema MORH-u 

Kako se politika dosad previše miješala u određivanje povijesnih datuma, nije ni čudo što školarci još dugo neće učiti što se točno slavi i kada?

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se