Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio postavljanje logora

VIDEO: Zelaya kampira na granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svrgnuti honduraški predsjednik Manuel Zelaya najavio je da će postaviti logor s nikaragvanske strane granice s Hondurasom, iako su ga međunarodni čelnici upozorili da ne izaziva sukob s vladinim snagama koje su ga prošloga mjeseca zbacile s vlasti.

Zelaya je u petak simbolično prešao granicu, ušao nekoliko metara u Honduras i potom se odmah vratio u Nikaragvu. U subotu je ponovo došao na granicu i pred 150 svojih pristaša najavio da će tamo podignuti šator. ‘Nećemo odustati’, vikao je Zelaya u megafon. Najavio je da zasad neće ponovo pokušavati preći granicu iz straha da honduraški vojnici ne otvore vatru na njegove pristaše. Oko 50 honduraških vojnika drži liniju stotinjak metara unutar honduraškog teritorija, a ispred njih nalazi se i nekoliko policajaca.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU" Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

>> Zelaya nakratko ponovno zakoračio na honduraško tlo

Vojska je zbacila Zelayu s vlasti, u prvom državnom udaru u Srednjoj Americi nakon hladnog rata, jer njegovu namjeru da raspiše referendum o ukidanju ograničenja broja predsjedničkih mandata nisu prihvatili honduraški parlament i vrhovni sud. Honduraški ustav dopušta samo jedan četverogodišnji predsjednički mandat. Zelayi on završava u siječnju sljedeće godine. Državni udar u Hondurasu osudile su Sjedinjene Države, UN i države Latinske Amerike. Pregovori o rješavanju krize između Zelaye i honduraških vlasti dosad nisu dali rezultata. Do raspisivanja predsjedničkih izbora zemlju vodi privremeni predsjednik, donedavni predsjednik parlamenta, Roberto Micheletti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene