Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da ili ne?

VIDEO: Zašto Vlada strahuje od MMF-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo da nema dana da se u Hrvatskoj ne spomene MMF.

I dok Vlada za taj međunarodni fond još ne želi ni čuti, vodeći gospodarski i financijski stručnjaci za Dnevnik Nove TV zagovaraju dolazak MMF-a u Hrvatsku. Istražili smo kako bi novi stand by aranžman omogućio državi lakši izlazak iz krize.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

'Vlada strahuje od MMF-a jer bi on najviše inzistirao na reformama državne administracije, na reviziji postojećih socijalnih prava, intenziviranje privatizacije koja se prvenstveno tiče prodaje manjinskih udjela u poduzećima,' rekao je ekonomski analitičar Hypo banke Hrvoje Stojić.

Vladajući uvjeravaju da oni to mogu sami. 'Ono gdje smo svi skupa nezadovoljni to su nova ulaganja, nove investicije, nova radna mjesta, ali njih MMF ne dovodi,' rekao je predsjednik HSS-a Josip Friščić. Pitanje je trebamo li povoljan kredit, tvrdi predsjednik, ili kontrolora.

>> U Hrvatskoj nije kaos već generalno sra..!

>> Šuker poručuje: Ne trebamo MMF, u Hrvatskoj nije kaos

>> Čeka nas mršavi rast: 'Pomoć MMF-a bila bi pozitivan znak'

'Kako bi rekli 'watch dog', tijelo koje će nas siliti da činimo poteze koji nisu uvijek lagani. Ako imamo dovoljno snage to je jedna priča, ako nemamo onda druga. Morate se držati onoga što obećate, nema ništa besplatno na ovom svijetu pa ni pomoć MMF-a,' rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Srbija pristala na uvjete MMF-a

Srbija nije imala izbora i pristala je na uvjete MMF-a da iz državnog aparata otpusti oko 10.000 ljudi. Oslabili su dinar za 30 posto i dobili jeftinu radnu snagu, a time otvorili vrata stranom kapitalu. Iduće godine idu u privatizaciju državnih tvrtki čime će državnu blagajnu napuniti za milijardu eura.

'Trenutačno punjenje budžeta i uopće financijska pozicija Vlade znatno je bolja nego što je bila početkom ove godine i u drugom kvartalu puno bolje nego u prvom,' rekao je srbijanski premijer Mirko Cvetković. Mnoge su Europske zemlje također zatražile pomoć MMF-a. Kada je izbila kriza to su im savjetovale, tvrdi Zdeslav Šantić, institucije Europske unije.

'Danas suradnja s MMF-om ne dovodi do toga da investitori počnu sumnjati da Vlada nema kredibilitet da sama provede reforme. Štoviše, danas aranžman s MMF-om znači jednu dodatnu sigurnost,' rekao je ekonomski analitičar Splitske banke Šantić.

Kada bi Hrvatska popustila pred MMF-om Banski dvori uvjeravaju kako bi to bilo priznavanje vlastite nemoći. No s druge strane ne postoji Vlada koja bi pred izbore pristala na drastične rezove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene