Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maksimalna brzina?

VIDEO Vožnja od 30 km/h središtem Zagreba - 'Bilo je tu dosta trubljenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko Hrvatska prihati preporuku Europske komisije, i u našim će se gradovima voziti maksimalnom brzinom od 30 kilometara na sat.

Trideset kilometara na sat - možda će se uskoro samo toliko moći voziti gradskim središtima u Hrvatskoj, naravno ako i naša zemlja prihvati preporuku Europske komisije.

Kako je voziti se središtem Zagreba tako sporo istražila je za Dnevnik Nove TV Barbara Štrbac.

'Moram reći da našu brzinu nisu baš najbolje prihvatili ostali vozači u prometu, bilo je tu dosta trubljenja, vjerojatno na sreću, nisam čula što su komentirali, ali jedno je sigurno, u velikim gradovima u kojima svi uvijek nekud žure ovakav propis, dođe li do toga, neće biti baš najbolje prihvaćen', kaže Barbara Štrbac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika

FOTO Autom sletio u 60 metara duboku provaliju i zadobio – lakše ozljede!

Preporuku EK je za sada prihvatio Edinburgh, a uskoro bi se promet trebao usporiti i u Milanu, Parizu te u nekoliko španjolskih gradova.

Istraživanja su pokazala da nesreće koje se dogode pri brzinama do 30 kilometara na sat nemaju posljedice sa smrtnim ishodom. Ovom se uredbom želi postići promet bez poginulih. Do 2020. godine broj poginulih u EU žele prepoloviti, a do 2050 godine svesti na nulu.

Ipak, svi gradovi u koje se ta mjera uvodi imaju dobar javni prijevoz, podzemne i nadzemne željeznice pa građani ne ovise o prijevozu automobilima. U našim gradovima promet je, generalno govoreći, zagušen, a uvede li se ta mjera to bi značilo još veće prometne čepove ili će građani jednostavno svjesno kršiti propise.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene