Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olujno nevrijeme

VIDEO Visoki valovi u Istri, za Hrvatsku proglašen NAJVIŠI stupanj opasnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije organizacije koje na razini Europe objavljuju upozorenja zbog mogućeg ekstremnog vremena za Hrvatsku su objavile opasnost najvišeg stupnja. Snimke koje stižu iz Istre dokazuju da upozorenja treba shvatiti ozbiljno.

Europski sustav uzbunjivanja u slučaju ekstremnih vremenskih prilika Meteoalarm područje cijele Hrvatske danas je obilježio crvenom bojom, što znači da je proglašen najviši mogući stupanj pripravnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuća najava Upozorenje meteorologa: "Stiže nova superćelijska oluja s velikom tučom, a moguća su i tornada" Nevrijeme u Dalmaciji Nestabilno vrijeme Oluja proletjela iznad dalmatinskih otoka: Izbila dva požara, dio Brača bez struje

>> VIDEO Olujno nevrijeme pogodilo Hrvatsku, odlomljena antena ozlijedila ženu

Za sve je hrvatske regije izdano upozorenje zbog izrazito visokih temperatura, dok je za šira područja Zagreba, Rijeke, Karlovca i Gospića objavljeno upozorenje zbog mogućih izraženijih nevremena. Upozorenje vrijedi najmanje do kraja današnjeg dana.

Sa sličnim se upozorenjem javilo i udruženje europskih meteorologa Estofex, koja već nekoliko godina eksperimentalno provodi projekt upozorenja zbog ekstremnog vremena. Za razliku od Meteoalarma, koji opasnost od nevremena stupnjuje u bojama (crvena označava najveću opasnost), u Estofexu se koriste brojkama.

Tako su za najveći dio Istre objavili upozorenje treće razine, što je i najviše moguće. Druga razina upozorenja vrijedi za manji dio Istre, Rijeku, dio Gorskog kotara te sjeverozapad unutrašnjosti. Veći dio ostatka Hrvatske potpao je pod prvu razinu opasnosti.

Da su upozorenja obiju spomenutih organizacija imala itekako smisla, svjedoče ne samo snimke i fotografije iz Zagreba, nego i iz Istre, gdje je more zbog snažnih naleta vjetra bilo prilično uzburkano, o čemu svjedoče snimke iz Fažane, objavljene na YouTubeu.

Nekoliko jedrilica se nasukalo, jedna potonula

Najveće je nevrijeme krenulo oko 16:30 sati, kada je zapadnu obalu najvećeg hrvatskog poluotoka zahvatila prava oluja. Prema prvim procjenama, najveća je šteta nastala na području Poreča i Umaga, gdje se nasukalo nekoliko jedrlica, jedna je potonula, no nitko nije stradao.

Po podacima istarske policije, oko 16 sati djelatnici umaške Lučke uprave uočili su talijansku jedrilicu u blizini lukobrana na kojoj je bilo razbijeno jedro, nakon čega je i potonula. Dvojica nautičara, 41-godišnji i 31-godišnji talijanski državljani spas su pronašli skokom u more te su neozlijeđeni doplivali do obale.

Jak vjetar oštetio šatore u kampu kod Motovuna

Po podacima županijskoga Centra za obavješćivanje, osim srušenih stabala i grana, na kopnu nije bilo većih neprilika. Ipak, u Motovunu je snažan vjetar u jednom kampu oštetio desetak šatora. Ozlijeđenih nije bilo.

Zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović kazao je da su vatrogasci poslijepodne imali osam intervencija - po dvije u Puli i Umagu te po jednu u Poreču, Pazinu, Labinu i Dajli, a uglavnom se radilo u uklanjanju stabala i grana s ceste ili s vozila.

Promet je poslijepodne u Istri tekao bez problema, a jedina prometna nesreća dogodila se na cesti Rovinj-Rovinjsko Selo u kojoj su sudjelovala tri osobna vozila, ali nitko nije ozlijeđen. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene