Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašava živote

VIDEO: Uređaj koji sprječava vožnju u krivom smjeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojnijim vozačima koji na autocestu ulaze pogrešnim smjerom, moglo bi se napokon stati na kraj.

Pulski inovator izumio je i patentirao uređaj koji bi ih u tom pokušaju zaustavio prije nego što dovedu sebe i druge vozače u životnu opasnost. Uređaj buši gume svakome tko uđe u zabranjeni smjer. Uređaj ima svoje kućište i unutra su mu zubi koji su napravljeni na sistemu klackalice gdje je i protuuteg. U budućnosti bi uređaj mogao spriječiti brojne potencijalne tragedije u prometu. Iz HAC-a doznajemo kako će uređaj ocijeniti tek kad ga budu vidjeli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedan mrtav, drugi teško ozlijeđen VIDEO: Vozio u krivom smjeru i sudario se s cisternom punim goriva Slika nije dostupna Sve snimio drugi vozač VIDEO: Vozio u krivom smjeru i skrivio stravičnu nesreću

'Ako auto prođe preko njega u pravom smjeru neće se ništa dogoditi, zubi će se spustiti, auto će normalno proći i zubi će se vratiti u svoj prvobitni položaj. Ako krene u kontrasmjeru, zubi se ne spuštaju nego će probušiti gume', objašnjava inovator Zoran Mitanovski. Sustav je uspješno testirao u stvarnim uvjetima, prelazeći preko uređaja automobilom i motociklom. Opasnosti, tvrdi inovator, za vozače nema.

'Koliko god on može biti interesantan i zanimljiv u BINI Istri, ne možemo ga koristiti samoinicijativno, a da on prethodno ne prođe sav postupak zakonskih atestiranja', kaže Christian Sandaleza iz BINA Istra. Zoran je stoga poslao dopis Hrvatskim autocestama od kojih očekuje pozitivan odgovor. Još nije odlučio hoće li svoj izum prodati ili se upustiti u njegovu proizvodnju. A isplatit će mu se, kaže, bude li njime spašen i jedan ljudski život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene