Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sačić izašao iz pritvora

Sačić državnom aparatu: Izaći će sve na vidjelo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Očekujem oslobađajuću presudu, jer sve je to produkt političkih zahtjeva koji se odrazio na ulizivački način, ne fer način, kršenjem elementarnih načela kaznenog prava i Ustava', rekao Željko Sačić prilikom izlaska iz zatvora.

Bivšemu ratnom zamjeniku zapovjednika specijalne policije Željku Sačiću, osumnjičenom za zataškavanje ratnog zločina u selu Gruborima nakon 'Oluje' 1995., ukinut je pritvor u kojemu je proveo dva mjeseca, a iz zagrebačkog zatvora u Remetincu izašao je poslijepodne. 'Jako sam uzbuđen. Hvala svima koji su molili za mene i moju slobodu', riječi su kojima se obratio okupljenim novinarima. 'Za one u hrvatskom državnom aparatu koji su mi to priredili, izaći će na vidjelo kakva je to zloupotreba bila. Vjerujem da će USKOK, kako su najavljivali svih ovih dana, profesionalno odraditi svoj posao', kazao je Sačić. Ispred zatvora su ga dočekali obitelj i 15-ak prijatelja.

Pročitajte i ovo Tomislav Saucha stigao u Remetinec Vrhovni sud odbio žalbu Tomislav Saucha stigao u Remetinec na izdržavanje kazne, dobio je tri godine zbog afere "Dnevnice" Prosvjed djelatnika Hitne pomoći ispred Remetinca Upalili sirene Djelatnici hitne ispred Remetinca: Naš Mario ovo nije zaslužio. 27 godina pomaže spašavati živote

>> Počela ispitivanja svjedoka u istrazi zločina u Gruborima

Sačiću je pritvor ukinut jer više nema opasnosti od njegova mogućeg utjecaja na svjedoke budući da je istražni sudac ispitao sve svjedoke koji se odnose na njega, kazao je njegov odvjetnik Zvonimir Hodak. Ostala četvorica bivših policijskih specijalaca osumnjičenih za ubojstvo šestero srpskih civila u Gruborima u blizini Knina ostaju u zatvoru jer im pritvor nije određen samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, nego i zbog teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo. 'Unutra ima još nevinih ljudi koji su zatvoreni bez ikakvih dokaza. Kada čovjek dođe ovamo, nit je živ nit mrtav. Ne daj Bože da vi koji ste na slobodi ikad dođete tu, ne znate kakav je to osjećaj. Kao da ste živi zatrpani u grobnicu', rekao je Sačić novinarima.

U njihovu slučaju, kako se doznaje od suca zagrebačkoga Županijskog suda Zdenka Posavca, koji protekla dva mjeseca vodi istragu, preostalo je ispitati još desetak svjedoka. Dosad je ukupno ispitano 60-ak svjedoka, od kojih se 35 odnosilo na Sačića. Njega se po zapovjednoj odgovornosti tereti da nije ništa učinio kako bi spriječio zločin u Gruborima niti je kaznio počinitelje od kojih je jedan idućeg dana u selu Ramljanima zapalio više kuća. Sumnja se i da je, nakon spoznaje o ubojstvu civila, prikrivao zločin i naredio da se po njegovu diktatu načini novo lažno izvješće, a policajcima je zabranio očevid i istragu zločina.

Ostali osumnjičenicu su Frano Drlje, vođa grupe pripadnika Antiterorističke jedinice ‘Lučko’, koja je ušla u Grubore, pripadnici te jedinice Berislav Garić i Igor Beneti te Božidar Krajina, jedan od zapovjednika skupina specijalaca koje su u dolini Plavnoga pretraživale teren.

Sačić se krajem prošle godine iz pritvora pisano žalio Međunarodnome kaznenom sudu u Den Haagu tvrdeći da je žrtva konstrukcija i igara obrana dvojice hrvatskih generala haških optuženika Ivana Čermaka i Mladena Markača koje nastoje krivnju za zataškavanje i neprocesuiranje zločina u Gruborima prebaciti na njega. Istodobno je podnio kaznenu prijavu protiv ravnatelja hrvatske policije Olivera Grbića, kojega optužuje da je zlorabio položaj i ovlasti kako bi ga uhitio i kazneno gonio za nešto za što nije kriv. Na Sačićeve optužbe Markačev branitelj, odvjetnik Goran Mikuličić je odgovorio kako Markačeva obrana ‘ne utječe ni na koga, ne radi nikakve komplote i nigdje ne gura nos, nego samo radi svoj posao’

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene