Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alastair Campbell ekskluzivno!

Što svjetski spin doktor savjetuje Vladi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski poznati komunikacijski stručnjak i spin doktor Alastair Campbell dao je ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV. Pogledajte i pročitajte što savjetuje Vladi Jadranke Kosor.

Kako je Hrvatska, prema Vašem mišljenju, iskomunicirala svoje glavne političke poruke prema Europskoj uniji?

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati" Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini"

Mislim da je Hrvatska uspješno poslala tu poruku. Evo kad sam putovao u Zagreb, pročitao sam u magazinu Croatia Airlinesa intervju s osobom koja vodi pregovore u ime Europske komisije. On kaže kako mu je lijepo boraviti u Hrvatskoj. To me baš 'zapljusnulo', jer je taj magazin bio prvi hrvatski medij koji sam uzeo u ruke.

Ujedinjeno Kraljevstvo nema dobar image u Hrvatskoj. Kad o tome govorim, mislim na vanjsku politiku. Stvoren je stav da UK ne podupire Hrvatsku na putu prema EU. Što biste Vi učinili da se taj stav promijeni?

Meni to tako nije izgledalo, a toga sam postao svjestan kad sam prvi put došao u Hrvatsku. Političkim i diplomatskim rječnikom ja bih rekao da bi Hrvatska trebala Britaniju više osporavati i jasno im pokazati koja je njihova pozicija. Naime, ako se to ne radi, nesporazumi rastu i razvijaju se i ono što u početku nije bila stvarnost pomalo će postati stvarnost. Prikliještite ih, već sam čuo da su Nijemci popularni u Hrvatskoj, ali ne i Britanci. Nije na meni da savjetujem Hrvatsku kako će se postaviti, samo mislim da se treba utvrditi je li stav da u Britaniji vlada antihrvatsko raspoloženje realan. Ja bih rekao da nije.

Ali gospodin McShane misli da je...

Da znam, uočio sam to i svjestan sam toga. Ali ja poznajem Denisa, za njega mislim da je dobar dečko, ali prikliještite i njega, pitajte: 'Što ti pod tim misliš?'

Novinarka sam i moj dojam je da hrvatska Vlada nije dovoljno dobra u kriznom komuniciranju. Zadnji primjer je bio u srijedu tijekom sastanka premijerke i glavnog haškog tužitelja. Bez riječi s obje strane. Je li u kriznim vremenima delikatne stvari bolje iskomunicirati prema medijima ili ne?

Ne mogu govoriti o konkretnom slučaju jer me se ne tiče, ali generalno, smatram, glavni princip mora biti: kad su vremena teška, kad je situacija delikatna, tek tada se najviše mora ići u komunikaciju s javnosti.

Pojasnite nam spin, što to znači?

Ne znam.

Vi ne znate?

Ne, ja nisam izmislio tu riječ.

Da, ali vi ste spin doktor.

Ja sam kontroverzan i to sam postao puno prije Iraka, to sam postao jer sam posao radio u vremenu u kojem su mediji postali realnost. Većina medija je mislila kako je njihov posao određivati što je važno, a ja sam smatrao da je moj posao pomoći vladi da ona odredi što je važno. I mi smo cijelo vrijeme posao radili na taj način, a mediji su cijelo to vrijeme negirali da mi to radimo.

Alastairu Campbelle, najpoznatiji spin doktore na svijetu, hvala na intervjuu!

Ova vam je bila dobra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene