Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi na moru slobodniji nego na cesti

VIDEO: U patroli s pomorskom policijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gužve nisu samo na cestama - već i na moru, gdje se mnogi osjećaju još 'slobodniji' nego na cesti.

Djelatnici pomorske policije i kapetanije svaki vikend naplate veći broj kazni zbog glisiranja blizu obale, ugrožavanja kupača i ronilaca i sličnih prekršaja. Što su kontrole češće kao na Sjevernom Jadranu, to su prekršaji rjeđi. Iako sa svakom smjenom turista - uvijek ima onih koji se pravdaju neznanjem.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura

Slovenska obitelj uputila se iz Opatije u Omišalj vozeći gotovo dva kilometra od obale.

'Mi riskiramo pa idemo dalje od obale,  a bliže obali vozimo polako jer takvi su propisi. Zbog svega, čujte, ima ljudi, ne vidi se baš dobro naprijed', rekao je Boštjan Erjavec iz Ljubljane.

Vozeći prema Krku, nailazimo na slijedeće plovilo.

'Poštivam sve, sva pravila poštivam. Ma ne zbog kazni nego zbog sebe, zbog djece i drugih ljudi',rekao je Branko Travaš iz Rijeke.

Voditelji čamaca na Sjevernom Jadranu vrlo su savjesni baš zbog čestih kontrola kapetanije i pomorske policije.A ovogodišnje su kontrole tek počele. Posebno će se kontrolirati divljanje uz plaže.

'Tisuću kuna je minimalna kazna i ponavljam još jednom popusta nema ni prema kome. Tu ćemo biti rigorozni u cilju prevencije', rekao je Darko Glažar, lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka.

'Proračun bi se mogao dobro popraviti kada bi se naplaćivale mandatne kazne'

Samo riječka kapetanija godišnje napravi 11 tisuća nautičkih milja, odnosno više od 20 tisuća kilometara tijekom kontrola. A nautičari kažu trebali bi i više.

'Ja mislim da bi se državni proračun mogao dobro popraviti kad bi im se naplaćivale mandatne kazne obzirom na prekršaje koje stalno čine, ne', izrazio je mišljenje Robert Frank iz Rijeke.

S tim se slaže i Renato, podvodni ribolovac kojemu je svaki zaron - rizik.

'Čak i danas u par situacija barke prolaze oko bove, to što ste označeni ništa vam ne pomaže', ističe Renato Poropat, podvodni ribolovac.

Kontrole kapetanije i policije posebno su pojačane vikendima kada je i više brodica na moru. Stoga neka vas ne čudi ako negdje na moru odjednom čujete: Dobar dan, kapetanija malo ćemo kontrolu napraviti jednu..

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene