Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

VIDEO: Tko više trpi, popisivači ili građani?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon problema s popisivačima stanovništva koji su se javili prošloga vikenda u Smilčiću, na Viškovu te u Borovu Naselju, provjerili smo kome se možete obratiti ako je popisivač neprofesionalan, neugodan ili svojevoljno upisuje odgovore.

Ali i što može poduzeti popisivač, ako naiđe na neugodnosti u nekom domaćinstvu. 'Svi građani bilo da imaju neke primjedbe, sugestije ili bilo kakva pitanja što može pomoći da ovo veliko istraživanje uspije, ja ih molim da se jave u call centar, državnog zavoda za statistiku gdje ćemo sva pitanja odmah obraditi', ističe Ivan Kovač, ravnatelj državnog zavoda za statistiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MUP upozorava Pojavili se lažni popisivači: Saznajte kako ih prepoznati! Slika nije dostupna Počinje popis stanovništva Što ako vas nema kod kuće?

Najpostavljanije pitanje je zašto državu zanima kuhinja u stanovima i kućama. Mnogi građani koje smo upitali za mišljenje o tome rekli su kako su takva pitanja sasvim nepotrebna. Sva pitanja i odgovori zavodu su dragocjeni, pa popisivača koji ih pogrešno prenese treba prijaviti a Zavod će ga kazniti s četiri do 20.000 kuna. 'Vrlo je važno reći da je na terenu sada u ovom trenutku 16.000 ljudi i da sve greške koje nastaju ispravljamo ih odmah i na njima učimo', kaže ravnatelj Kovač.

Koji SOS telefon da nazove zlostavljani popisivač? Policija u nekim slučajevima tvrdi da to nije u njihovoj nadležnosti. Na Zavodu je maksimalno zaštititi statistiku, pa za ignoriranje popisivača kažnjava s 300 do 800 kuna. Na kraju, svi razumni će profitirati, popisivači će dobiti plaću, a građani će čitati zanimljive podatke kakvi su, s kim, s koliko i kako žive Hrvati. I naravno, kolike su im kuhinje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene