Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegavaju plaćanje poreza

VIDEO: Tisno protiv 'Zimskih fantoma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U općini Tisno žele stati na kraj takozvanim vikendašima od kojih većina živi u Zagrebu, a kao svoje stalno prebivalište prijavljuju općinu Tisno. Rade to da bi izbjegli plaćanja poreza na kuću za odmor. Tako su za milijune kuna oštetili općinski proračun.

Općinari još nisu utvrdili točan broj onih na čijim osobnim iskaznicama piše kako žive u Tisnom, a zapravo žive u velikim gradovima. Ponajviše u glavnom hrvatskom gradu, ostalim dijelovima unutrašnjsti i inozmstvu. Adrese svojih vikendica kako bi izbjegli plaćanje poreza na kuću za odmor prijavili su kao svoje stalno prebivalište. I iako tu ne žive, sjedenje na dvije stolice odobriava im zakon. 'Dosad se izgubilo tako negdje 10 do 12 milijuna kuna', kaže Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIKAZIVALE LAŽNE PODATKE Oceanovih sedam: Prevarama podebljale bankovni račun za nekoliko milijuna kuna Donald Trump (Foto: AFP) NEMA LABAVO Sudac naredio Donaldu Trumpu da mora predati porezne prijave za zadnjih osam godina

Zimski fantomi

'Zimskim fantomima', kako ih u Tisnom nazivaju, uredno dolaze računi za struju, vodu, komunalije. No, plaćaju samo paušal, jer ništa od navedenog nisu ni potrošili. 'Ako boraviš cijelo vrijeme na tom području, znači da moraš trošiti struju i vodu i telefon', kaže Klarin. Godišnje porez na vikendicu iznosi 500-tinjak kuna. A neki ga nisu plaćali 12 godina. U Tisnom im žele stati na kraj, mada to nisu uspjeli, primjerice, ni u Vodicama ili Primoštenu, jer nisu našli zakonsko uporište.

Sve te zimi napuštene kuće vrijede i do dva milijuna eura. 500 do 600 kuna godišnje za porez vlasnicima takvih nekretnina zaista ne bi trebao biti problematičan trošak. Možda se razlozi ipak prije mogu naći u izbjegavanju plaćanja velikog prireza u primjerice Zagrebu. A ovako - ubijaju dvije muhe jednim udarcem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene