Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Svećenici koji su imali supruge i djecu usprkos celibatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javna je tajna da mnogi svećenici koji i dalje obavljaju službu imaju ženu i djecu. Trojica bivših katoličkih svećenika, danas očevi i muževi, dopustili su nam da zavirimo u intimu njihova doma.

Njihova svakodnevica više nisu Crkva, služenje mise, svećeničke halje, već mijenjenje pelena, plaćanje računa i igra s djecom. 

Pročitajte i ovo papa Franjo Upozorio na pornografiju Papa govorio o ljepoti spolnog odnosa: ''Seksualni užitak dar je od Boga'' Slika nije dostupna Celibat će ublažiti? U Austriji oko 500 djece plod tajnih ljubavnih veza svećenika

Trojica katoličnih svećenika o svojim strahovima i iskušenjima iskreno su progovorili pred kamerama Provjerenog.

Darko Mejaški, Božidar Balenović i Mijo Rak ispričali su što se u njima prelomilo i zašto su odlučili stati na drugu stranu.

Sva trojica, odlučila su služiti Bogu. Postali su rimokatolički svećenici u nadi da će izdržati sve izazove koje donosi to zvanje. Nedugo nakon ređenja, pojavile su se prve dvojbe. 

Počela su propitivanja hoće li moći izdržati celibat, hoće li imati toliko snage, što će biti ako napuste svećenički red?

Ljubav prema obitelji i ženi, prevladala je onu koju je Darko Mejaški osjećao prema svome zvanju. Po dolasku u Župu Ogulin zaljubio se u vjeroučiteljicu, njegovu današnju suprugu. Njihova veza počela je 2003, iako je Darko iz celibata izašao unatrag dvije godine. 

Još dok je službeno bio svećenik rimokatoličke crkve, Darko i Valentina dobili su kćerkicu Mariju. Ona danas ima četiri godine. Kako i sam kaže, sve one seoske priče koje kruže o svećenicima koji poskrivećki imaju žene i djecu, u njegovu slučaju bile su točne. Borba između osjećaja i prisege koje je dao prema Bogu i Crkvi, trajale su predugo. Kada je odlučio je krstiti dijete i zakonski ga priznati, sve se promijenilo. 

Slična je i Mijina priča. Neki će ga možda prepoznati kao bivšeg kapelana u Donjoj Stubici. No, Mijo Rak danas je oženjen čovjek. Sa suprugom Sanjicom, ima jednogodišnjeg sina, a drugo dijete je na putu. 32-godišnju Sanjicu je upoznao nedugo nakon ređenja. Više od pet godina bili su samo dobri prijatelji. 

Božidar Balenović, jedan od svećenika pionira koji je javno progovorio, bivši je svećenik iz Kloštra Ivanića nedaleko od Zagreba. Više od 20 godina prošlo je otkad je sudbonosno da rekao Almenki. Upoznali su se u disco klubu, ljubav se vrlo brzo rodila i Božo je bio svijestan da mora izabrati. 

Cijeli prilog pogledajte u priloženom video prilogu, a emisiju Provjereno možete pogledati u Videoteci Dnevnik.hr-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene