Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmarala se na žalu spilje

VIDEO: Snimili sredozemnu medvjedicu kod Cresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamere istraživačkog instituta Plavi svijet 'uhvatile' su sredozemnu medvjedicu.

Pojavljivanje sredozemne medvjedice i ove godine su snimili i zabilježili u cresko-lošinjskom akvatoriju. Prema dojavi i fotografijama turista koji borave na Lošinju istraživači Instituta Plavi svijet su u subotu u prijepodnevnim satima izašli na teren te pregledom dojavljene lokacije naišli na sredozemnu medvjedicu koja se odmarala na žalu male morske spilje na zapadnoj obali Cresa.

Pročitajte i ovo Fringe Festival Digla se prašina na Cresu HDZ-ova koalicija traži zabranu festivala na otvorenom: "I djeca moraju gledati neukusnu golotinju i perverzije" Slika nije dostupna Mislili da je uginula MOJ REPORT: Sredozemna medvjedica se poigrala s prolaznicima

Životinja duga oko 2,5 metra gotovo nepomično je ležala na žalu. Kasnijim pregledom spilje i žala prikupili su manju količinu biološkog materijala temeljem kojeg će pokušati izvršiti analizu DNA što bi im u budućnosti moglo pomoći pri utvrđivanju porijekla ove životinje.

>> Kod Rta Kamenjak viđena sredozemna medvjedica

Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) zasigurno je najugroženiji Europski morski sisavac. Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije - jednoj u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i drugoj u području sjeveroistočnog Atlantika (Cap Blanc uz obale zapadne Afrike i Mauritanije i otočje Desertas u arhipelagu Madeire).

Iako je u povijesti bila poznata kao redoviti stanovnik Jadrana, te je čak kao vrsta znanstveno opisana po primjerku ulovljenom na Cresu 1779. godine, od sredine 1960-tih godina njihov broj značajno je smanjen te se od tada ne bilježi razmnožavanje već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja, najvjerojatnije iz Grčke.

Na žalost, ova opažanja za sada su samo podsjetnik na činjenicu da su razne ljudske aktivnosti - lov i ubijanje, prelov ribe, gradnja i urbanizacija u priobalju, uznemiravanje i zagađenje - toliko promijenili okoliš da u njemu danas za sredozemnu medvjedicu gotovo više nema mjesta. Upravo zbog toga sredozemna medvjedica kao svoja obitavališta izabire izolirane i nepristupačne morske spilje i plaže.

Unatoč sporadičnim dojavama o pojedinačnim opažanjima ove vrste zabilježenim u posljednjih nekoliko desetljeća, pojavljivanje sredozemne medvjedice u Jadranu potvrđeno je tek u novije vrijeme. Prvo fotografski dokumentirano opažanje napravljeno je 12. lipnja 2005. godine kada su je istraživači Instituta Plavi svijet identificirali na fotografijama snimljenim u blizini otoka Silbe.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene