Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hladni centri

VIDEO: Shopping u kaputima, jaknama, kapama i šalovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je na korak do potpune obustave opskrbe plinom. Od jutros je dostupan samo zaštićenim kupcima poput kućanstava, bolnica i drugih važnih javnih ustanova. Svima ostalima obustavljena je dostava. Među njima su i shopping centri.

Uz kolica, dodatna oprema shopingiranja od jutros su kaputi, šalovi i ostali odjevni predmeti za podizanje tjelesne temperature. Pitanje je sati kada će se unutrašnja temperatura približiti vanjskim minusima. Većini hrvatskih shopping centara koji se griju na plin obustavljena je isporuka. Ako se ova neizvjesnost nastavi, mnogi će staviti ključ u bravu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trgovci trljaju ruke Nedjeljom se troši kao da nema krize Slika nije dostupna Za trgovinu nema krize?! Gradi se 13 novih trgovačkih centara

>> Hrvatska i dalje bez ruskog plina

Iako je temepratura još uvijek podnošljiva i kupaca u centrima kojima je isključen plin, još ima. Grijati se nisu prestali svi shoping centri, samo u onima koji se griju na plin, a nisu prešli na alternativne energente. Za sada je samo sigurno da će do ponedjeljka biti zapečaćeni plinomjeri svih većih nezaštićenih potrošača plina. Distributeri su danas uspjeli isključiti gotovo polovicu takvih. 'Ovim putem bi apelirao na sve koji se nalaze na popisu poduzetništva da ukoliko zabranjuju iskapčanje, to podliježe kaznenim mjerama', rekao je Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare Zagreb.

>> Plin samo za zaštićene, svaki sniženi stupanj velik doprinos stabilizaciji sustava

Kazne i do pola milijuna kuna

Kaznene mjere mogu iznositi i do pola milijuna kuna. Nužne su da bi se osigurala što duža opskrba zaštićenih potrošača poput kućanstava, bolnica i drugih važnih javnih ustanova. No i njih se poziva na štednju. 'Molimo da smanje temperaturu jer ukoliko jedan stupanj smanje temperaturu pridonose uštedi od šest posto', kaže Šestan. Tu brojku ne može pokriti ni interventna količina plina koja je jutros počela pristizati iz Njemačke. On će se koristiti tek za održavanje sustava. Kaputi se stoga u shopping centrima i ostalim prostorima velikih potrošača još neće skidati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene