442629
442629
442629
442629
442629

VIDEO: Saznali smo sve o električnim vozilima

  • , 07.07.2016., 18:26
  • Autor:

Saznajte kada će se točno mreža HEP-.ovih punionica proširiti, koje poticaje za kupnju električnog vozila imaju hrvatski državljani i ostale zanimljivosti o ovim iznimnim vozilima.

 
 
 
 
Električno vozilo više nije stvar budućnosti (Video: Dnevnik.hr)
Električno vozilo više nije stvar budućnosti (Video: Dnevnik.hr)
električno vozilo HEP(Foto: PR)

Iako je električno vozilo izumljeno prije više od 100 godina, mogli bismo reći da tek sad postaje stvar sadašnjice. I dok će jedni reći da su električna vozila ipak stvar budućnosti, drugi će se složiti s nama da nikada nije prerano postati ekološki osviješten. S time se slažu i u HEP-u gdje su nas uvjerili kako je priča o e-mobilnosti puno šira.

Kada se priča o e-mobilnosti osim električnog automobila i punionica, misli se na različite oblike električnih vozila poput bicikla, kvadricikla, pa čak i električnih brodova. Neke takve vrste vozila danas su vrlo zastupljena u Europi u okviru elektrifikacije prometa, gradski prijevoz prelazi na električnu energiju kao pogonsko gorivo što znatno utječe na emisiju CO2 i buke u gradovima, ali i na izvangradskim cestama.

U Hrvatskoj se od ukupno 1.5 milijuna vozila na cestama, samo 1% kreće isključivo na električni pogon.

Međutim u Hrvatskoj se od ukupno 1.5 milijuna vozila na cestama, samo 1% kreće isključivo na električni pogon. Unatoč njegovim brojnim prednostima poput tihog rada i to što je njime emisija štetnih plinova svedena na nulu, znatne uštede te sveopćeg dobra za okoliš i budućnost planeta, mnogi koji razmišljaju o kupnji električnog vozila kao prepreku navode cijenu i dostupnost stanica napajanja.

Iako mnogi smatraju da električna vozila ne mogu baš u ovom trenutku zamijeniti njihova gradska vozila s unutarnjim izgaranjem, što se tiče brzine i ostalih performansa kao i dostupnosti punionica, jedno smo isprobali kao vozači, ali i suvozači te u video prilogu otkrivamo zašto električna vozila u Hrvatskoj više nisu stvar budućnosti već sadašnjosti.

Podsjetimo, najbrže električno vozilo na svijetu napravljeno je u Lijepoj Našoj, a osim kod kuće bateriju u svom automobilu korisnici električnih vozila mogu za sada besplatno puniti u HEP-ovoj garaži i 19 punionica diljem Hrvatske.

 

električno vozilo HEP(Foto: PR)

Na hrvatskim autocestama HEP planira instalirati još 27 brzih punionica koji će primjerice omogućiti punjenje baterije od 15 min do pola sata što će znatno olakšati našim, ali i inozemnim korisnicima električnih vozila boravak i kretanje kroz Hrvatsku.

Kada će se točno mreža HEP- ovih punionica proširiti, koje poticaje za kupnju električnog vozila imaju hrvatski državljani i ostale zanimljivosti o ovim iznimnim vozilima saznajte u video prilogu iznad teksta.

 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se