Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi raditi, posla nema

VIDEO: Samohrani otac petero djece bez posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njima se život ne vrti oko fejsbuka i kladionica, nogometa i izlazaka. Imaju tek 19 i 20 godina, a postali su lica našeg vremena, imena i prezimena krize u kojoj se nalazimo.

Mijo je bio višak radne snage, a Roberta je šef poslao kući jer nema posla. Oni su najstarija djeca junaka naše iduće priče, samohranog oca petero djece. Već 6 godina Zlatko vodi kućanstvo, i to mu ide od ruke. Iako na rubu siromaštva, njegova djeca žive u izobilju, topline, ljubavi i sloge ova obitelj ima na pretek. Dan s njima provela je novinarka Provjerenog.

Pročitajte i ovo Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada

'To je suha zaprška, i onda to stavljamo unutra kad to prekuha, 10-15 minuta i juha je gotova. To je malo gušća juha. To danas radim. Inače radim grah, pa suho meso i tako. Svaki dan nešto drugo. Jer ne možete svaki dan istu hranu. Dobro, ne radim previše kolače i tako te stvari, ali ove čušpajze, to uvijek napravim. Ja sam počeo kuhat kad mi je žena poginula. Od onda ja svaki dan spremam i kuham', objasnio je Zlatko.

Majka poginulo u prometnoj nesreći

Prisjetio se kobnog dana kada je njegova supruga poginula u prometnoj nesreći. 'Ja sam ujutro otišao u 5 sati s prvim vlakom, a njoj sam ostavio auto. To se ovdje na ovom prijelazu dogodilo, a kuća je, koliko je 25-30 metara je daleko. Samo što nije na pragu. Ona na sebi nije imala jedne rane. Ali navodno da ju je sic  pritisnuo i ozlijedio sve unutarnje organe, tako je analiza pokazala', ispričao je Zlatko. On je kada mu je supruga poginulo zbog petero malodobne djece otišao na bolovanje, Od travnja je nezaposlen. MIjo ne radi od prije četiri mjeseca, a Robert od prije tri tjedna.

'Ja sam soboslikar, završio sam te dvije i pol godine školu, radio sam te dvije i pol godine i sad sam trenutno nezaposlen. Radio sam kod jednog privatnika, trenutno sam kod njega još prijavljen do 15.3., a rekao je da ako neće imati posla da ćemo od 1.3. biti na burzi. A plaću je rekao da će dati kad će imati novce', izjavio je Robert.  'Prije sam radio kao lakirer u lakirnici. Prestao sam raditi 17.11..Bio sam višak radne snage i morao sam ići jer sam došao među zadnjima.
Zaradim tak kad pomažem tu susjedu, bratiću, ako imam koji fuš za napraviti. Nešto sitno se zaradi, ali nije to.Ako zaradim 20 do 30 kuna,  lli ne možeš s tim živjeti', ispričao je svoju priču Mijo.

300 kuna mjesećno za kruh i mlijeko

'Živimo od našega rada. Imamo te poljoprivrede, moramo obraditi, imamo kukuruza, pšenice zasijemo tako da možemo hraniti i živad. Svinje, kokoši, imamo i zekane.To što još malo imam, što dobijem taj dječji doplatak i to na burzi', kaže Zlatko. Dodaje kako je sve lakše bilo kada mu je supruga bila živa. 'Žena je bila kod kuće, ja sam radio na terenu. Bilo je mnogo bolje, to vam je kao da ste pali u ponor. Jer sad ja moram sam sve, a prije smo uvijek sve zajedno radili s radošću', prisjetio je Zlatko.

Tjedno samo za kruh i mlijeko potroši preko 300 kuna. Preko 300. 'Na dan mi treba 2 kruha. 3 litre mlijeka uzimam', kaže Zlatko. MIji je najveća želja zaposliti se i pomoći ocu. 'Muči me to jako jer ja bi želio raditi i nešto steći, a nemam ništa. Pitam ljude, šaljem molbe, idem okolo', kaže Mijo koji se zajedno s bratom i ocem nada boljim vremenima.

Ako mislite da na bilo koji način možete pomoći Zlatku i njegovoj obitelji javite nam se na naš mail provjereno@novatv.hr, a sve detalje o njima možete naći i na stranici magazina Provjereno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene