Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biste li mogli ovo?

VIDEO Pokreti koji oduzimaju dah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je posebna vrsta plesa, ona u kojoj tek rijetki mogu biti zaista dobri. Ona u kojoj nije dovoljno imati ritam- ovo je vrsta plesa u kojoj možete vidjeti ono što se doima nemogućim.

16 najboljih u Hrvatskoj na jednom mjestu, njih 16 borit će se jedan na jedan. Onaj koji pobijedi ima priliku otići u Kijev i postati pobjednik regionalnog natjecanja, a time dobiti ulaz na svjetsko prvenstvo. Članovi žirija jedni su od ponajboljih breakdancera u svijetu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

>> Kakav breakdance: Pokazao što zna!

B boy Mounir ima 30 godina, on je prvak svijeta. A da bi došao do te razine bilo je potrbno vježbati 6 sati na dan, 10 godina. On je jedan od tri člana žirija koji će odabrati najboljeg hrvatskog plesača. Tik do njega ocjenjivat će i Cico - čovjek koji drži svjetski rekord u ovome - okretanju na vlastitoj ruci. Taj pokret nastao je kada je imao 18 godina. Tada je 3 puta slomio nogu, nakon operacija mislio je odustati od plesanja, ipak strast je bila jača pa je smislio pokret u kojem ne mora koristiti noge.

Na prste jedne ruke

Zamislite piruetu naopačke - to otprilike tako izgleda. Cico drži svjetski rekord od 27 okreta na jednoj ruci. Na prste jedne ruke stane broj osoba u svijetu koji se ovako mogu okrenuti 20 puta. A kakav je osjećaj dok se vrtite naopačke? Kaže Cico - isti je osjećaj kao i kada sumanuto vrištite. 29-godišnji Cico se breakdanceom počeo baviti prije 18 godina.

I on i Mounir od toga žive-oni su profesionalni breakdanceri. Nastupaju i održavaju radionice diljem svijeta. Na posljednjem ovakvom natjecanju pobijedio je Luka Anaković poznatiji kao b-boy Lux de Lux. A sada brani svoju titulu- najboljeg u Hrvatskoj. Iako nama laicima ovo djeluje posve jednako i atraktivno, postoje pravila po kojima će suci ocjenjivati.

'Ne smije izgledati šlampavo, ne smiju se noge vući po podu, mora biti energično', kaže Luka.

Teško se živi od plesa

U backstageu se zagrijavanje privodi kraju. Isprobavaju pokreti, sve kako bi na podiju bili što bolji. Najmlađi natjecatelj ima 15 godina, a najstariji 32. Elvis je jedan od starijih natjecatelja, ima 31 godinu, a pleše već 17 godina. U Hrvatskoj se, kaže, teško živi samo od plesa. On je svoju stast prema plesu uspio realizirati - pleše u kazališnim predstavama.

Natjecanje je počelo - izvlače se parovi - 8 eliminacijskih borbi. Zadnje izvlačenje i najveće iznenađenje - u ring će jedan protiv drugoga morati - braća blizanci Domagoj i Danijel! Oni su jedni od rijetkih u Hrvatskoj kojima je breakdance profesija. U Osijeku održavaju radionice i vode tečajeve breakdancea. Borbe se nižu jedna za drugom, svatko daje sve od sebe kako bi odgovorio na pokrete protivnika. I dok se drugi bore, oni izvan podija imaju tek nekoliko minuta za odmor i pripremu.

3 puta po 45 sekundi

Iz osam borbi izašlo je osam pobjednika koji idu dalje - oni imaju tek nekoliko minuta kako bi se pripremili za sljedeću borbu. Saniraju se istegnuća, zagrijavaju se mišići i istežu prepone. Koliko je zahtjevno ovo natjecanje govori to što za borbu imaju 3 puta po 45 sekundi! Žiri bez ikakvih reakcija promatra tko izvodi savršenije pokrete, tko bolje prati glazbu, tko ima ono nešto što ga čini boljim. Jel laički gledano, teško je reći tko je bolji od njih dvojice.

Nakon tek nešto više od minute pokazivanja vještine- došlo je vrijeme za proglašenje pobjednika. Domagoj iz Osijeka zvani 2nd blind prvak je Hrvatske! U prvoj borbi morao je eliminirati vlastitog brata, a to ga je odvelo na pobjedničko postolje. A Luki je izmaknula prilika. Ova plesna disciplina postoji već 40 godina, nastala je u Bronxu, a danas ne postoji zemlja u kojoj ne postoje breakdanceri.

Izvoditi akrobatske elemente, povezane s gimnastikom pa čak i elemetnima yoge zasigurno ne može svatko. A oni koji otkriju talent- vježbaju desetke godina. Domagoj ima priliku predstaviti Hrvatsku i kvalificirati se za najprestižnije svjetsko prvenstvo. Jer izvoditi takve pokrete i ne slomiti se, nije mala stvar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene