Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

VIDEO: Pogledajte kako policija krši zakone!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je početkom tjedna s ponosom predstavila najnovije igračke koje su im kupili porezni obveznici. Među čudima tehnike koja će znatno pomoći u raznolikim istragama, posebna je zvijezda bio robot Teodor koji razminira teren, dok ga ljudi navode sa sigurne udaljenosti.

Tehnološki napredak je bez sumnje važan: no sljedećom reportažom želimo podsjetiti da istodobno ne treba zanemariti ni ljudski faktor, jer uzalud su sva moderna čuda, ako su navike stare. Poražavajuće je što je prometna kultura u Hrvatskoj toliko niska da je policija, koja bi trebala biti primjer građanima, u samo nekoliko sati, koliko smo ih snimali prekršila velik broj prometnih propisa. Nisu vezani, pričaju na mobitel, ne rade im svjetla ili spavaju za vrijeme dužnosti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Autocesta Stanje u prometu Ponovno otvorena autocesta A1 u smjeru juga, u prekidu su neke trajektne linije

Ali krenimo ispočetka! Odlučili smo provjeriti kakva je prometna kultura građana. Otišli smo na ulice gdje su gužve svakodnevna pojava, postavili kameru, čekali i gledali hoće li vozači kršiti propise. Rijetko tko se veže sigurnosnim pojasom, nitko ne oklijeva javiti se na telefon. Prometna traka namijenjena samo za javni prijevoz koristi se kao da je dio redovnog prometa, a često se prolazi kroz crveno svjetlo. 'Hrvatska prema svojoj kulturi i kulturološkoj baštini, odnosno i znanosti spada u sam vrh Europe, ali prema kulturi u prometu nažalost ne možemo joj izreći hvalospjeve', kazao je za Provjereno Rajko Horvat, bivši načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa.

Nepoštivanje prometnih propisa  - svakodnevica hrvatskih gradova

Rezultati su nažalost očekivani, jer građani općenito ne poštuju prometne propise. Horvat kaže kako je to svakodnevica gotovo svakog hrvatskog grada, ali na svu sreću tu su oni koji bi trebali poštovati ta pravila pod svaku cijenu. 'Policija bi trebala poštivati i prometne propise i pokazati svim sudionicima u prometu potrebu poštivanja tih prometnih propisa', dodao je Horvat. 'Dok obavljaju svoje nekakve redovne zadaće i kreću se u nekakvom redovnom režimu prometa onda jasna stvar da moraju poštivati sva ograničenja kao i svi drugi građani', objasnio nam je Darko Grac iz MUP-a.

Razlog zašto i policija mora poštovati prometne propise vrlo je jasan, no čini se da se s time ne slaže policajac, koji vozi službeno vozilo s neispravnim prednjim svjetlom, a uz to nije vezan sigurnosnim pojasom. Ovakvi prekršaji su izgleda česti jer smo ubrzo naišli na vozilo kojem nije radilo štop svjetlo. Policija će zaustaviti i kazniti vozača koji nije vezan, a oni sami nerijetko krše to osnovno pravilo. Podsjetimo, osnovna je zadaća policije da osigura poštivanje prometnih propisa i da se uvede red u prometni kaos i bezvlađe.

Policija ne odgovara za prekršaje samo u posebnim uvijetima

'Samim tim ponašaju se puno odgovornije poštuju prometna pravila prometne propise, a zbog toga i manje sudjeluju u prometnim nesrećama nego većina drugih građana', dodao je Grac. Pravila igre su jasna, a zakon je jednak za sve. Odvjetnik Mario Klokočovnik ističe kako postoje točno određene situacije kada se zakon o sigurnosti u prometu ne primjenjuje na policijska vozila.

'Kada takva vozila daju bilo svjetlosnim, bilo zvučnim signalima, upozorenje drugim sudionicima da oni u tom smislu koriste svoje pravo prolaska na prometnicama, onda se na njih ne mogu primjenjivati odgovarajuće odredbe o zabrani', objašnjava Klokočovnik. Tada i samo tada, policija može raditi prekršaje poput prolaska kroz crveno, korištenja mobitela ili voziti se trakama koje su namijenjene za vozila javnog gradskog prijevoza. Ali ponavljamo, samo u krajnjoj nuždi s upaljenim sirenama.

'Svaka takova zakonska iznimaka je odstupanje od pravila, a svako odstupanje treba onda tumačiti restriktivno, prema tome ono se doista može upotrebljavati i koristiti samo iznimno u iznimnim prilikama kada to zakon propisuje', naglasio je Klokočovnik. Međutim čini se da naši policajci baš i nisu u iznimnoj situaciji, jer se znaju voziti po tramvajskoj pruzi posred Zagrebačkog glavnog kolodvora. Neki se parkiraju gdje žele, prestrojavaju bez žmigavaca, voze po traci namijenjenoj javnom prijevozu. Ipak oni su policija pa tko im išta može.

Građani ih snimaju dok spavaju na dužnosti

Policija će zaustaviti građane koji razgovaraju na mobitel tijekom vožnje, što je sigurno jedan od češćih uzroka prometnih nesreća. 'Tijekom razgovora to mu odvlači pažnju, što može dovesti do prometnih nesreća', ističe Grac. Ali stvarno bi i sami trebali biti toga svjesni. Kao što smo zabilježili i slučaj kad su za vrijeme noćne smjene, odlučili parkirati vozilo i malo odspavati. Probudio ih je bljesak fotoaparata jednog građanina.

'Ja sam isto vozač, vozim 30 godina, nisam kažnjavana i strogo poštujem sva pravila, prema tome morali bi i oni, jer svi živimo u istoj zemlji i pred zakonom smo svi isti, zar ne?', rekla nam je jedna vozačica. 'Oni bi trebali raditi po zakonu, ali oni sad krše zakon, što stvarno nije u redu!', rekao nam je drugi vozač. 'Policija provodi mjere iz zakona o sigurnosti na cestama te bi ona trebala biti i moralna vertikala u provođenju svih mjera iz tog zakona. Nažalost u pojedinim slučajevima ne možemo susresti policijske službenike, koji striktno provode prometne propise' Zaključio je Horvat.

Unutarnja kontrola premalo radi na provjeri policajaca

Ako policija nadgleda krše li građani zakone, pitamo se, tko nadgleda policiju? 'Sumnjam da postoji sustav koji ih nadzire, u smislu kažnjavanja i u smislu da oni snose neke posljedice', ustvrdio je jedan od vozača kojeg smo priupitali što on misli o tome da li postoji netko tko nadgleda policiju u prometu. 'Unutarnja kontrola u policiji bi trebala revnosno raditi i svoje djelatnike isto sankcionirati, a ako nisu na službenom zadatku, da sankcioniraju prometne prekršaje zbog kojih se i građani sankcioniraju', ističe Horvat.

Nitko ne želi vidjeti prometne nesreće, koje se svakodnevno događaju na cestama. Pa zato za kraj savjet za sve, kako za građane, tako i za policiju, od policije! 'Molimo građane da poštuju propisana ograničenja brzine, da prije i tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića, da se tijekom vožnje vežu sigurnosnim pojasom, ne pričaju na mobitel te da ne pretječu nepropisno', poručio je na kraju Grac, pritom mislivši i na djelatnike policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene