Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zima je stigla

VIDEO: Pazite na zamke snijegom pokrivenih i skliskih cesta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prometnicama diljem zemlje vladaju zimski uvjeti. Vozači su masovno nahrupili kod vulkanizera po zimske gume.

No i uz svu potrebnu opremu, na cesti je i dalje važno držati oprez. Donosimo savjete kako se ponašati na zaleđenim i snijegom prekrivenim prometnicama. Jučerašnji snijeg, unatoč višednevnim najavama, iznenadio je brojne vozače. Vulkanizerske radionice prepune su automobila - najtraženiji artikl, zimske gume.

Pročitajte i ovo Snijeg i led otežavaju povratak kući milijunima Kineza uoči Proljetnog festivala - 4 Ima i poginulih VIDEO/FOTO Ledeni užas u Kini: Tisuće zarobljene u jednom od najvećih prometnih čepova, muškarac danima nije mogao iz vozila Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS"

>> U Sloveniju po gume: Ušteda i do 2700 kuna!

>> VIDEO: Zbog snijega kaos i sudari na cestama

'Treba biti oprezan kad snijeg padne. Ljetne gume se ukrute i treba ih mijenjati kad temperatura padne ispod 7 stupnjeva', objašnjava vulkanizer Mario Belakušić. Zimska sezona teška je i puna izazova za vozače. Učestale promjene uvjeta na prometnicama iziskuju stalnu prilagodbu, odgovarajuću zimsku opremu i ono najvažnije, smireniju vožnju.

'Kad dođu snijeg, sol, bljuzga, vlaga, uvjeti se mijenjaju, vozač se može vrlo lako zavarati onda dolazi do opasnih situacija', rekao je profesionalni reli vozač Juraj Šebalj. Posebno opasno je na mostovima, vijaduktima te gorskim prijevojima koji su često u odnosu na ostatak prometnice zaleđeni. Na tim dijelovima treba biti posebno oprezan. 'Jednostavno treba voziti sporije, sve radnje su duplo sporije, brzina duplo sporija i ono najvažnije rastojanje između automobila mora biti izuzetno veliko', objašnjava šebalj.

'Treba voziti smirenije'

Za vožnju zimi potrebno je naoružati se velikim strpljenjem, punu pozornost usmjeriti na aktualnu situaciju u kojoj se nalazimo. 'Treba voziti što smirenije, nemojte naglo skretati, nemojte u zadnje vrijeme sjetiti se ulice koju ste prošli, to je dovoljno', kaže Branimir Tomurad, glavni urednik Evo magazina. Kvalitetne gume nezamjenjive su u složenim zimskim uvjetima na cesti. No, ono najvažnije je otpustiti papačicu gasa, unatoč zimskim gumama posljedice neprilagođene brzine mogu biti kobne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene