150492
150492
150492
150492
150492

VIDEO: Pazite na zamke snijegom pokrivenih i skliskih cesta!

  • , 27.11.2010., 19:45
  • Autor:
  • komentara

Na prometnicama diljem zemlje vladaju zimski uvjeti. Vozači su masovno nahrupili kod vulkanizera po zimske gume.

 
 
 
 

No i uz svu potrebnu opremu, na cesti je i dalje važno držati oprez. Donosimo savjete kako se ponašati na zaleđenim i snijegom prekrivenim prometnicama. Jučerašnji snijeg, unatoč višednevnim najavama, iznenadio je brojne vozače. Vulkanizerske radionice prepune su automobila - najtraženiji artikl, zimske gume.

>> U Sloveniju po gume: Ušteda i do 2700 kuna!

>> VIDEO: Zbog snijega kaos i sudari na cestama

'Treba biti oprezan kad snijeg padne. Ljetne gume se ukrute i treba ih mijenjati kad temperatura padne ispod 7 stupnjeva', objašnjava vulkanizer Mario Belakušić. Zimska sezona teška je i puna izazova za vozače. Učestale promjene uvjeta na prometnicama iziskuju stalnu prilagodbu, odgovarajuću zimsku opremu i ono najvažnije, smireniju vožnju.

'Kad dođu snijeg, sol, bljuzga, vlaga, uvjeti se mijenjaju, vozač se može vrlo lako zavarati onda dolazi do opasnih situacija', rekao je profesionalni reli vozač Juraj Šebalj. Posebno opasno je na mostovima, vijaduktima te gorskim prijevojima koji su često u odnosu na ostatak prometnice zaleđeni. Na tim dijelovima treba biti posebno oprezan. 'Jednostavno treba voziti sporije, sve radnje su duplo sporije, brzina duplo sporija i ono najvažnije rastojanje između automobila mora biti izuzetno veliko', objašnjava šebalj.

'Treba voziti smirenije'

Za vožnju zimi potrebno je naoružati se velikim strpljenjem, punu pozornost usmjeriti na aktualnu situaciju u kojoj se nalazimo. 'Treba voziti što smirenije, nemojte naglo skretati, nemojte u zadnje vrijeme sjetiti se ulice koju ste prošli, to je dovoljno', kaže Branimir Tomurad, glavni urednik Evo magazina. Kvalitetne gume nezamjenjive su u složenim zimskim uvjetima na cesti. No, ono najvažnije je otpustiti papačicu gasa, unatoč zimskim gumama posljedice neprilagođene brzine mogu biti kobne.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se