Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga i dalje traje

'Neman' koja je uznemirila puljane nije pronađena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici i ribari pulskog akvatorija su na nogama! I danas se nastavlja potraga za sedam metara dugačkim morskim psom! Morska neman približila se obali na svega nekoliko metara, a 19-godišnji Bojan Mejak uspio ga je i snimiti.

Nastavljena je potraga za morskim psom koji je tijekom vikenda primjećen u pulskom akvatoriju, potvrdio nam je Josip Lazarić, lučki kapetan u Puli.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

'U nedjelju ujutro smo isplovili i pretražili cijeli akvatorij pulske luke, no uz sve napore nismo uspjeli uočiti morskog psa. Popodne je isplovilo policijsko plovilo koje je nadziralo područje, no ni oni nisu naišli na morskog psa, ali oko 14 sati dobili smo opet dojavu da se pojavio morski pas i da ide prema otočiću Sveti Andrija. Ondje je bila policija, ali nisu ga uspjeli snimiti niti utvrditi njegovo prisustvo', rekao je Josip Lazarić.

Loveći lignje otac i sin Mejak u Puli u subotu popodne naletjeli su na morskog psa dugog sedam metara. Iako ih je 'bliski susret' nemalo iznenadio uspjeli su ga snimiti mobitelom.

'Ispod mene golema mrlja, za ne vjerovati, kad odjedanput peraja, nisam znao što ću, ispao mi je štap i brzo sam pozvao tatu', priča Bojan.

Oceanografi vjeruju kako se radi o gorostasnoj psini. Psina je pet minuta kružila zaljevom, zatim zaronila i otplivala prema Uljaniku. Mosrki pas hrani se planktonom, a može narasti čak i do 12 metara. Po veličini je, nakon kitopsine, najveća riba u moru. U ove vode psina dolazi jesti morske račiće i riblja jaja.
'Potpuno je bezopasna, iako može biti agresivna ako je izravno napadnuta pa svojim pokretima može ugroziti čovjeka', kaže Jakov Dulčić iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Da su Bojan i otac kojim slučajem uspjeli ubiti psinu platili bi kaznu od čak 30 tisuća kuna, jer se radi o zaštićenoj vrsti. Ova vrsta inače, dopliva u veljači, a otpliva u ožujku ili početkom travnja.

Užasnuti građani javljaju se od jučer ujutro pulskoj kapetaniji s prijavama da su morskog psa vidjeli oko otočića Sveti Andrija. Lučka kapetanija i pomorska policija i dalje pregledavaju more.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene