Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šestomjesečna sezona alergija

VIDEO: Osijek prekriven 'proljetnim snijegom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj više od milijun ljudi pati od raznih alergija. Koliko ih kiše na pelud drveća, trava i korova, ne zna se točno, ali zna se da ih je najviše u Osijeku. Gotovo šestomjesečna sezona alergija upravo je počela cvjetanjem topole, čije su bijele pahulje građani nazvali proljetnim snijegom.

Snijeg iz vedra neba, cvijet topole zavladao je i zrakom i zemljom. Alergičarka Vesna Vujkić se zato proljeću ne veseli punih 12 godina. 'Gubim glas, svrbi me sluznica, nepce, curi nos nekontrolirano, suze,' požalila se Vesna. Nije jedina. Ambulante su pune pacijenata željnih lakšeg udisaja. Testiranje na alergije prvi je korak.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

'Unesemo alergen, to je ubodna metoda, nakapa se kapljica alergena i pričeka 15 minuta da li je nastala reakcija,' liječničko je objašnjenje. Čarobnog lijeka nema, terapija samo ublažava proljetne muke. 'To su sprejevi za nos, pumpice, održavanje higijene, nosne šupljine i što manje boraviti na otvorenom,' rekla je dr. Višnja Prus, predstojnica Klinike za alergologiju.

No, topole se teško riješiti i u zatvorenim prostorima. Bijele pahulje nepozvane ulaze u stanove i urede. Zbog ovakvih reakcija, Osijek je državni rekorder, a uz Mađarsku i Vojvodinu, epicentar alergogena u Europi. Ovaj proljetni snijeg tek je uvod u sezonu alregija, nakon peludi drveća, kreću trave, a potom i opasni korovi, sezona traje sve do listopada. Vesnu čeka šest mjeseci plakanja.

'Jedva čekam da prođe, žao mi je toliko je lijepo vrijeme, suncem, a ja ne mogu van. Razmišljala sam da se odselim na Island, ali možda sam alergična na vulkansku prašinu,' rekla je Vesna. Kosilice rade 'sto na sat' no trave i korovi su uvijek brži. Vesni će stoga svaka šetnja gradom biti neugodna pustolovina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene