Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dan grada poplavljene kuće

VIDEO: Omiš između poplava i odrona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli vikend kiša i oblaci dočekivali su turiste u Dalmaciji i mučili domaće stanovništvo. U Omišu se Dan zaštitnika grada slavio uz čišćenje poplavljenih kuća. Drugi su strepili od odrona koji sa svakom jačom kišom jednako ugrožavaju ovo područje.

Udare kiše pa rijeka Cetina nabuja, a podzemne vode blokiraju kanalizacijski sustav. Omišanima je vode i poplava preko glave. Ni zaštitnik grada Sveti Ivan tu ne može ništa. U starom dijelu grada Omiša danas se moglo samo u gumenim čizmama. Omišani su danas slavili dan zaštitnika grada Svetoga Ivana, a mogli su se samo pomoliti da ovakvih poplava bude što manje. Poplavilo je barem 15 prostora. Vatrogasci su čitavu noć ispumpavali vodu ali nije bilo puno pomoći, nadiralo je sa svih strana. A najgore je onima kojima izvire i iz podova i zidova kuća, kao Petru Platiši. ' Izvire i evo ovdje, to je sila, ne možeš to zaustaviti. Kad krene, izvire i iz zahodske školjke', kaže Petar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Odron na cesti Omiš - Radmanove mlinice - 16 U tijeku raščišćavanje FOTO Kamene gromade teške nekoliko tona padale po cesti kod Omiša: Stručnjaci pregledavaju napukle stijene

A kada navru kiše, strahuje se i od stijena koje tada najčešće padaju sa kamenih obronaka iznad Omiša. 'Meni i jedno i drugo, i voda i stijene padaju, nemam sreće', žali se Petar. Nije lako ni Dugom Ratu gdje svako malo padne odron na cestu. Najteže je Željki Matičević kojoj se prije godinu i pol u provaliju odronilo čitavo dvorište zbog potoka koji navale sa kišama. 'Dugi Rat nitko ništa, a elaborat smo platili 8000 kuna', kaže Željka.

Stručnjaci su joj rekli da može graditi i uzeli novac za dozvole i elaborate. Danas svi okreću glavu od njene muke. Nakon što joj je nedavno umro suprug, ovdje je sama sa djecom. 'Ja moram ići raditi, ostavljam djecu samu, oni me zovu na telefon, plaše se gromova, a potok curi'. Na najnoviji kanalizacijski sustav danas otvoren u Omišu mještani odmahuju rukom i kažu - pa vidite i sami koliko pomaže.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene