Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćaju se konji i elektrošokeri

Novinarka Nove TV isprobala elektrošoker

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ministar Tomislav Karamarko jučer najavio da se razmatra da se na ulice vrate policijski konji i elektrošokeri, istražili smo što trenutačno koristi policija u specifičnim situacijama.

'Osoba je pogođena, stavljena pod nadzor, zavezana je. Nakon što je stavljena pod nadzor i zavezana, prilazimo joj, skidamo patronu, stavljamo slijedeću za svaki slučaj i prilazimo', opisao je postupak korištenja tezera Damir Sladin, instruktor za protuterorističku taktiku ATJ Lučko. Učinak je jednostavan. Huligan je onesposobljen u trenu, paralizirani su mu mišići, no osoba može vrištati, govoriti, plakati. Dokazano je i da nema nikakvih smetnji na osobama koje nose pacemaker. Impulsi jednostavno grče mišiće. Tezer se koristi prvenstveno kao sredstvo za ispaljivanje strelica koje pogoni komprimirani dušik. Može ga se koristiti i kao elektrošoker. S obzirom na to da ova sprava nije opasna po život, odlučila sam stati pod elektrošoker. No, da ne bih vikala ili pala u nesvijest, preporučili su da uz mene bude policajac koji će me za svaki slučaj pridržavati.

Pročitajte i ovo Sukob navijača - 1 Dinamo Rijeka Umjesto nogometa, ponovno priča o navijačkim incidentima: "To vam je bilo kao ratno stanje, samo gledate kako da se spasite" Slika nije dostupna Reagirale navijačke skupine Kazne za nasilne navijače: Strožim zakonom u borbu protiv tučnjava, nereda i nasilja na tribinama

>> VIDEO: Nove snimke policije: 'Sve je bilo po zakonu!'

'Pustit ću impuls i vidjet ćete da osobu koja drži osobu drži na koju se primjenjuje neće prijeći', Sladin je opisao postupak. Ovakva metoda bila bi dobra i za stadione. 'Definitivno bi pomoglo, zato jer osoba koja bi bila pogođena ona bi automatski prestala s narušavanjem javnog reda i mira, a osobe koje bi bile oko ne bi vidjele da je stvar ozbiljna', kaže Sladin. A da je stvar ozbiljna, uskoro bi mogli početi shvaćati i ostali. Policija već razmišlja o uvođenju konjice koja je u akciji bila od 1994. do 2000. Naručena je iz Mađarske i bila ujahana.'Njihova primarna zadaća je bila osiguranje i zaštita državne granice', kazao je Oliver Sviben, policijski službenik za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Učinkovitima su se pokazali u smirivanju protuvladinih demonstracija u Budimpešti. Plemenite životinje već godinama koriste svjetske i europske sile. Pomogle bi i Hrvatskoj, pa o njima razmišlja i ministar Karamarko. 'Ne, konji ne bi ulazili na stadion, na same tribine jer je nemoguće. Zato bi konji bili korišteni na većim prostorima gdje je velika masa ljudi i gdje bi pružali potporu drugim snagama policije', kaže Sviben. Uz psihološki moment, napadači bi bježali pred policijskim jahačima. Računa se kako jedan policajac na konju vrijedi kao deset običnih policajaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene