Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grade se križevi

VIDEO: Niču križevi na Kornatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesto pogibije dvanestorice vatrogasaca na otoku Kornatu postaje jedinstven spomen-park u svijetu. Od kamena s tog mjesta, vatrogasci i članovi brojnih hrvatskih udruga sagradit će dvanaest velikih bijelih križeva. Za svakog poginulog vatrogasca po jedan.

Kamen po kamen i nastaje spomen-park. S mora i iz zraka gledan jedinstven u svijetu. Velikih i malih stijena u jednom križu ima oko 50 kubičnih metara, na desetke tisuća komada. Idejno rješenje za dvanaest bijelih križeva zadarskog arhitekta Nike Bašića zasnovano je na drevnoj metodi slaganja suhozida. Nimalo lagan posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rekordno Dovršen i posljednji križ na Kornatima Slika nije dostupna Murterani grade kapelicu Na otoku Kornatu grade se posljednji križevi za poginule vatrogasce

Za izgradnju jednog križa potrebno je oko stotinu ljudi i jedan cijeli dan. Dug je 25, širok 15 i visok do metar i pol. Kamen kojeg ljudske ruke podižu težak na stotine kilograma. 'Možemo reći da imamo mali kamen od dvadesetak grama, do stijena teških 250- 300 kg koje nose po nekoliko ljudi,' rekao je Darko Dukić, zapovjednik JVP Šibenik. Fizički iscrpljujući posao na Kornatu obavljaju dobrovoljna i profesionalna vatrogasna društva, brojne udruge iz cijele Hrvatske. 'Kada gledate taj križ kako nastaje od temelja do kraja, stavrno se isplati cijeli trud. nećete od nikoga čuti da je gladan ili žedan,' rekao je Ante Sladoljev, vatrogasac iz Vodica.

'Kad se njih sjetimo ništa nije teško, koja je njihova muka toga dana bila ovo je ništa,' rekao je Marinko Mićin, također vatrogasac iz Vodica. Stručna poduka kako slagati kamen stiže iz paške udruge Suhozid. 'Svaki kamen ima svoje lice, svoje mjesto u križu,' rekao je Tome Belakušić, vatrogasac iz Tisnog. A križ će imati svoje vječno značenje. 'Ja se nadam da će to biti vječni spomen,' rekla je majka Tomislava Crvelina, Marina Crvelin. U kolovozu će se obilježiti treća obljetnica kornatske tragedije. Do tada će i spomenik na poginule biti dovršen do kraja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene