Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egipat, piramide i vrući ples

VIDEO: Natjecanje u trbušnom plesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatska prijestolnica Kairo prošlog vikenda bio je poprište najvećeg egipatskog natjecanja u trbušnom plesu, na kojem su sudjelovali i natjecatelji iz desetak drugih zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Hamasovci su napad počeli na glazbenom festivalu prvi dan sukoba Manekenka preživjela masakr, skrivala se ispod mrtvog dečka: "Činili su užasne stvari. Bio je to ruski rulet"

Samo natjecanje održano je u jednom od najboljih hotela u Kairu, koji se nalazi vrlo blizu piramida u Gizi, a posjetitelji i natjecatelji mogli su na specijalno otvorenom pazaru kupovati odjeću za trbušni ples. Iako je trbušni ples tijekom posljednjih godina postao sve popularniji van arapskog svijeta, mnogi sudionici spomenutog natjecanja žale se na konzervativne trendove u egipatskom društvu, koje je stigmatiziralo ono što natjecatelji zovu kulturnim nasljeđem te zemlje.

'Natjecanja u trbušnom plesu danas se održavaju diljem svijeta. Mi smo među posljednjima koji imaju festival posvećen tom plesu. To je naš ples i mi ga moramo očuvati, jer u protivnom će nam ga uzeti iz ruku', kazala je organizatorica festivala Raqia Hassan. Istaknula je kako egipatska vlada ne sponzorira festival trbušnog plesa, iako njihovo Ministarstvo kulture pruža potporu netradicionalnim umjetničkim formama, poput modernog plesa, piše Reuters.

Na festivalu se okupilo oko 500 sudionika

'Kako bi uistinu mogli poštovati ovaj ples, trebaju nam institucije i škole, baš kao i za glumu i glazbu', dodala je Hassan. Doaa Salam, egipatska trbušna plesačica i instruktorica kazala je kako svi posjetitelji i sudionici festivala dobiju osnovna znanja u trbušnom plesu. Ove godine, na festivalu koji je trajao tri dana okupilo se preko 500 sudionika. Stotine stranih trbušnih plesačica sada dolaze u Egipat kako bi svladale svoj zanat, a mnoge rade u hotelima s pet zvjezdica i odmaralištima, koja su pravi izvor zarade i novih znanja za najbolje plesačice.

Biste li voljeli naučiti trbušni ples?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam
  • Već ga znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene