Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 21. stoljeću

VIDEO: Naselje kod Pule od početka stoljeća bez struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanari jednog valbandonskog naselja nadomak Pule već deset godina žive bez električne energije, a strujne priključke platili su prije gotovo tri godine.

Prilazni put kojim bi trebala prolaziti strujna mreža u većinskom je vlasništvu obitelji koja ne dopušta ugradnju. Devet obitelji na rubu je živčanog sloma i pitaju se imaju li ikakvo pravo na struju u svome domu. Strujni priključak Vlado Ljubić je otplatio prije gotovo tri godine, no struje u njegovoj kući i dalje nema.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu

'Imam samo jedan mali agregatić koji mi troši televizor i sijalicu', kaže Ljubić Kamen spoticanja privatni je prilazni put koji vodi do njegovog naselja jer većinski vlasnici ne dozvoljavaju ugradnju strujne mreže. Kćer većinske vlasnice puta Ticiana Damiani Pletikos kaže da je riječ o njenoj djedovini koju ne želi nikome pokloniti, no Ljubić kaže da je to njegova građevinska dozvola koju je dobio od grada Pule i od općine kojoj je platio komunalije.

Put postao javna prometnica

Vrata Općine Fažana ostala su zatvorena pa smo odgovore potražili u pulskoj Elektroistri. 'Od ukupnih devet vlasnika puta mi smo od sedam njih imali suglasnost za prelazak tog puta. Na osnovu toga smo krenuli u radove, međutim dva suvlasnika nam te suglasnosti nisu dali i zaustavili su naše radove', kaže direktor Elektroistre Pula Davor Mišković.

No, kćer većinske vlasnice puta kaže da je općina znala kako je riječ o privatnom putu i da za parcele ne mogu dobiti građevinsku dozvolu bez pristupa javnoj prometnici zbog čega je put preko noći postao javna prometnica bez da ga itko otkupi. Oko 250 metara strujne mreže tako je postavljeno, na odobrenje vlasnika, preko susjedne parcele.

Nekoliko sati rada

Samo četiri metra sprječavaju obitelj Ljubić i još osam valbandonskih obitelji u tome da budu priključeni na elekroenergetsku mrežu. 'Ako ne možete pustit mene, smilujte se na dijete, koje 10 godina nema struje i ne vidi na jedno oko', poručuje Ljubić. Pulska Elektroistra, državnom je uredu predala zahtjev za lokacijsku dozvolu i radove će moći nastaviti tek nakon njenog izdavanja i ishođenja prava služnosti odnosno potpunog rješenja imovinsko pravnih odnosa. 'Ukoliko bi to uspješno riješili mi priključak možemo vrlo brzo izvesti jer se radi samo o nekoliko sati rada', kaže Mišković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene