100321
100321
100321
100321
100321

VIDEO: Najčešća imena u Hrvatskoj

  • , 29.09.2009., 19:57
  • Autor:
  • komentara

Jeste li se ikada pitali koje je najčešće ime u Hrvata? To su Marija i Ivan i njih ima više od 300 tisuća. No, ta imena polako, ali sigurno se istiskuju i dolaze nova.

 
 
 
 
Kako odabrati ime?
Kako odabrati ime?

Koja se imena najčešće daju djeci u Hrvatskoj, a koja izumiru? Simona bi sljedećih godina mogla polako izgurati Lane. Imati djevojčicu s imenom na L bilo je moderno prošle godine. Nakon Sare i Lare, sada su in - retro Tonke i Mare. Probijaju se i Ronaldo i Dudu, ali još nisu potukli hrvatske kraljeve i knezove poput Mislava. Ali sveci su trenutačno prvi na ljestvici. Tako roditelji rado svoju djecu nazivaju Ivan, Juraj i Grgur. 'Ženu sam malo nagovarao oko Grgura, ali to je bilo to, malo sam mu tepao dok je bio u trbuhu, pa se i ona navikla na to ime', rekao je ponosni otac dječaka Grgura. Ako se jedan od roditelja odbija naviknuti, kad dođu upisati dijete traže i matičarovu arbitražu. 'Ako se njih dvoje ne mogu dogovoriti, ide se na centar za socijalnu skrb i razgovara se s njim s njom i uspije se naći neko rješenje da dijete dobije ime', rekla je Gordana Lovrić, matičarka.

U modi kratka imena

Osim biblijskih popularna su i mitska bića. 'Sad smo imali ime Legolas, to je neki vilenjak', dodaje Lovrić. U modi su i vrlo kratka imena. Jedni su roditelji htjeli da im se dijete zove S, a li su im u matičnom uredu rekli da ime mora imati barem dva slova, pa su za svoje dijete predložili ime St. 'Mislim nešto previše originalno, ne treba komplicirati da kompliciramo još i djetetu život nepotrebno', smatra jedna majka. A da se imenom djetetu život može zakomplicirati smatra i psiholog. 'Taj dio našeg identiteta pati, mi nismo mi nego smo netko drugi, jer nam je netko dao takvo ime', kaže dr. Boris Pudina. Već desetljećima prevladavaju Marije, Ane, Ivane i Katarine. Ivani, Josipi, Stjepani. Izumiru Gorani, Vesne, Snježane i Jadranke, iako bi ovo posljednje moglo ponovno biti hit.

Koja su vam imena draža?

Koja su vam imena draža?

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se