Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako odabrati ime?

VIDEO: Najčešća imena u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li se ikada pitali koje je najčešće ime u Hrvata? To su Marija i Ivan i njih ima više od 300 tisuća. No, ta imena polako, ali sigurno se istiskuju i dolaze nova.

Koja se imena najčešće daju djeci u Hrvatskoj, a koja izumiru? Simona bi sljedećih godina mogla polako izgurati Lane. Imati djevojčicu s imenom na L bilo je moderno prošle godine. Nakon Sare i Lare, sada su in - retro Tonke i Mare. Probijaju se i Ronaldo i Dudu, ali još nisu potukli hrvatske kraljeve i knezove poput Mislava. Ali sveci su trenutačno prvi na ljestvici. Tako roditelji rado svoju djecu nazivaju Ivan, Juraj i Grgur. 'Ženu sam malo nagovarao oko Grgura, ali to je bilo to, malo sam mu tepao dok je bio u trbuhu, pa se i ona navikla na to ime', rekao je ponosni otac dječaka Grgura. Ako se jedan od roditelja odbija naviknuti, kad dođu upisati dijete traže i matičarovu arbitražu. 'Ako se njih dvoje ne mogu dogovoriti, ide se na centar za socijalnu skrb i razgovara se s njim s njom i uspije se naći neko rješenje da dijete dobije ime', rekla je Gordana Lovrić, matičarka.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

U modi kratka imena

Osim biblijskih popularna su i mitska bića. 'Sad smo imali ime Legolas, to je neki vilenjak', dodaje Lovrić. U modi su i vrlo kratka imena. Jedni su roditelji htjeli da im se dijete zove S, a li su im u matičnom uredu rekli da ime mora imati barem dva slova, pa su za svoje dijete predložili ime St. 'Mislim nešto previše originalno, ne treba komplicirati da kompliciramo još i djetetu život nepotrebno', smatra jedna majka. A da se imenom djetetu život može zakomplicirati smatra i psiholog. 'Taj dio našeg identiteta pati, mi nismo mi nego smo netko drugi, jer nam je netko dao takvo ime', kaže dr. Boris Pudina. Već desetljećima prevladavaju Marije, Ane, Ivane i Katarine. Ivani, Josipi, Stjepani. Izumiru Gorani, Vesne, Snježane i Jadranke, iako bi ovo posljednje moglo ponovno biti hit.

Koja su vam imena draža?

  • Neobična
  • Tradicionalna

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene