Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susjedima himne i domoljublja 'puna kapa'

VIDEO: 'Nabrijani' Hrvat 5. kolovoza slavi svaki dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani Igrana kraj Makarske, Dan domovinske zahvalnosti, slave svaki dan. Svakoga jutra u 8:30 bude ih zvuci 'Lijepe naše' koju sa svog balkona pušta Rajko Bakalić. A nakon himne na redu su domoljubne pjesme i isticanje zastave. Koliko god se to nekome možda činilo simpatičnim, njegovi susjedi na situaciju u kojoj se nalaze ne gledaju baš s previše ponosa...

Nema bolje nego početi dan himnom, smatra 74-godišnji Rajko Bakalić. On i njegova supruga Marija već 36 godina žive u Kanadi, no ljeta provode u svojoj rodnoj kući u Igranima. Da su Bakalići stigli na odmor, čuje cijelo susjedstvo jer svako jutro u 8:30 započne repertoar domoljubnih pjesama. I cijela mu je kuća uređena u domoljubnom stilu. Tu se osim najdražih mu zastava mogu naći i biste njegovih idola.

Pročitajte i ovo Lubenica izbjegavanje cenzure Društvenim mrežama šire se slike lubenice: Za to ima dobar razlog, evo objašnjenja Slika nije dostupna Litva ili Latvija Česima je isto - odštampali krivu zastavu i pustili krivu himnu

'Ova će kuća bit za Igrane ili u Hrvatskoj kao jedan muzej', kaže s ponosom Rajko koji ne vidi ništa loše u tome da na ovakav način ističe svoju ljubav prema Hrvatskoj. No njegovi sumještani ne dijele njegovo mišljenje.

'Mislim da je to jedna velika sramota za ovo mjesto. To je ismijavanje državnih institucija i obilježja i teroriziranje gostiju jer smo mi prvenstveno turističko mjesto, ali i domaćih stanovnika', smatra jedan od Rajkovih susjeda.

'Da smijem zvati policiju odmah bih ih pozvala jer mi to remetiti bebin san i mir. Ali ne možemo se boriti protiv toga pa smo to prihvatili. Zato svako jutro kad je buđenje stavimo ruku na lijevu stranu gdje je srce i živjela Hrvatska', kazala je druga susjeda.

Zbog nedostatka podrške okoline, Rajko je sve ovo dao izraditi o vlastitom trošku. Do sada je uložio više od 100.000 kanadskih dolara jer mu nikada, tvrdi, nije bilo teško dati novac za ono u što vjeruje. ' Ja uživam kad Hrvatska uživa i kad smo slobodni. Velika je stvar biti slobodan i u svojoj državi. A ako to neki ljudi ne osjećaju, ja im ne mogu pomoći', kazao je Rajko kroz suze. 

I dok su se njegovi susjedi pomirili s činjenicom da će ih 3 mjeseca na godinu buditi himna, Rajko već sprema nove pothvate. Ono što slijedi je veliki pleter duž cijelog balkona s likovima hrvatskih generala, ali i još nekih aktera hrvatske prošlosti.

Mislite li da se Dan domovinske zahvalnosti dostojno obilježava?

  • Da
  • Ne
  • Niti približno kako bi trebalo
  • Briga me, glavno da ne radim

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene