Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Zeleni otok

VIDEO: Murter ima besplatnu javnu rasvjetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Energetski neovisan, samoodrživ zeleni otok? Zvuči kao novi mega projekt iz luksuznog Abu Dabija. No, ova ideja ipak dolazi s otoka Murtera, a realizacija projekta počela je postavljanjem 20 solarnih čistih ekoloških rasvjetnih stupova.

I za najoblačnijih dana poput ovog solarni paneli upijaju sunčevu energiju, pretvaraju je u električnu i pohranjuju u akumulatore od 150 amper sati, što je dovoljno za 7 dana neprestanog rada bez dodatnog izvora energije. Javna rasvjeta bez troškova. Plan je da se ovakvom rasvjetom osvijetli cijeli otok, a prednosti su višestruke, pogotovo one financijske.

Pročitajte i ovo Bespravna gradnja na Murteru - 5 Ruga se pravnoj državi Bespravna gradnja na Murteru! Inspekcija zatvorila ilegalno gradilište: Pogledajte što je investitor napravio Apartman uz more Čuvarica plaže Vlasnica apartmana na Murteru tjera kupače: "To je naše dvorište!"

'280 tisuća kuna u jednoj godini bi nas koštala cijela investicija za konvencionalno. Dakle računajući to, negdje dvije, dvije i pol godine je rok isplativosti ovakve javne rasvjete', tvrdi voditeljica projekta Zeleni otok Dragica Bašić. Svaki rasvjetni stup sustav je sam za sebe. Ne ovisi o električnoj mreži, pa nema ni računa za struju. Radni vijek baterija je najmanje 12 godina. Jednostavno se montira, nema kopanja ulica i razvlačenja kabela, a i fasade će biti oku ugodnije.

A uštedjet će i na rasvjeti, jer koriste LED diode poput ovih u običnoj džepnoj lampi. S njima se smanjuje toplinsko i svjetlosno zagađenje tako da će Murterini i njihovi turisti moći uživati u noćnom, zvjezdanom nebu i to bez straha da će ih izgristi komarci, jer ovakva vrsta svjetla ne privlači insekte i kukce. Rasvjeta je tek početak i cijeli ovaj otok u budućnosti će biti ekološka zona.

'Ne samo kroz sunce kao izvor energije. Želimo koristiti i energiju biomase, želimo koristiti energiju, ukoliko bude dozvoljeno zakonom, također i vjetra, ali želimo sudjelovati, participirati u toj ekološkoj osnovi i kroz selekciju i reciklažu otpada', napominje Bašić. Solarni paneli kroz nekoliko mjeseci bit će postavljeni i na zgradu općine, a električna energija proizvedena njima prodavat će se HEP-u. No tek kada se solarni paneli postave i na sve ostale krovove, tek tada ćemo Murter moći smatrati energetski neovisnim, samoodrživim, zelenim otokom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene