Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajao do 11 sati

VIDEO Meteorološki tsunami pogodio Vela Luku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samo 20 minuta došlo je do promjene tlaka zraka od ekstremnih 4 hektopaskala.

Meteorološki tsunami pogodio je Vela Luku na Korčuli, javlja Crometeo. Ova relativno rijetka meteorološka pojava naglo je počela oko 8,30, u srijedu ujutro, a trajala je s manjim ili većim intenzitetom gotovo do 11 sati.

Pročitajte i ovo Dorjan Dragojević iz Turističke zajednice Vela Luka KONCERT ZA OBLJETNICU SMRTI Zbog Olivera Dragojevića, Vela Luka puna gostiju, a i dosadašnje turističke brojke su na korak do rekordne 2019. godine: "To je veliko ostvarenje" Morski pas - 3 Noćna mora na Korčuli Ušli u plićak, a kad tamo dva metra dugi modrulj. Stručnjak iz pulskog akvarija objašnjava jesu li morski psi opasni ili samo na lošem glasu

Vela Luka: Znanstvenici riješili misterij poplave iz 1978.

'Sve je počelo oko 8,30. Prvo dizanje mora bilo je naglo, a more se diglo oko metar i pol iznad uobičajene razine. Iako more nije prodrlo u kuće, stiglo je mnogim objektima do samih vrata. Stradalo je nekoliko brodica, no šteta bi bila znatno veća da se ovo događalo tijekom noći. Ovako su ljudi mogli vidjeti i prepoznati što se događa, pa su brzo reagirali. Oscilacije plima i oseka bile su većeg i manjeg intenziteta i trajale su gotovo do 11 sati', rekao je Darko Dragojević, član Crometeo tima koji je snimio video nadolazećeg tsunamija.

VIDEO koji prikazuje tsunami u Vela Luci pogledajte OVDJE!

Mjerne postaje zabilježile su velike oscilacije u tlaku zraka. Primjerice, u samo 20 minuta došlo je do promjene tlaka zraka od ekstremnih 4 hektopaskala! U 8 sati i 22 minute tlak zraka iznosio je 1007,8 hPa, a 20 minuta kasnije 1011,2 hpa. Ovako jake oscilacije bile su uvjetovane prolaskom jakog kumulonimbusa južnije od Korčule.

Meteo tsunamiji nemaju razornu moć 'seizmoloških' tsunamija, ali se u svijetu povremeno javljaju i mogu uzrokovati golemu štetu pa i ljudske žrtve.

'Bilo je zastrašujuće': Potres magnitude 6,6 pogodio Kanadu

Upravo zbog takvih brzih promjena u tlaku zraka na relativno malom području dolazi do pojave tsunamija.

Ovo nije prvi puta da tsunami pogađa ovaj grad na Korčuli. Upravo najpoznatiji tsunami koji je zabilježen u Hrvatskoj zadesio je Vela Luku 21. lipnja 1978. godine.

Tada je raspon oscilacije morske razine dosegao  nevjerojatnih šest metara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene