Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže kunu i 20 kipa po kg

VIDEO: Kreću muke po otkupnoj cijeni pšenice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratari ne znaju po kojoj će cijeni prodati ovogodišnji urod pšenice i spremaju se za pregovarački stol. Traže kunu i 20 lipa po kilogramu, a ne pristane li država na tu cijenu, ponovno će traktorima na ulicu. Osim cijene, brine ih uvoz nekvalitetne pšenice koja je gotovo dvostruko jeftinija od domaće.

Prije žetve rataru Željku Matijeviću valja pregledati kombajn. Ove je godine zasijao 30 hektara pšenice, a i s njom ne zna gdje će ni po kojoj cijeni. 'U ničemu nema računa. Ni u pšenici ni u kukuruzu', kaže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporna cijena otkupa Što mislite o prijetnjama seljaka blokadom prometnica zbog cijene pšenice? Slika nije dostupna Skori sastanak s ministarstvom 'Žalosno je da se u ovoj državi poznaje samo sila i bunt'

Kilogram zlatnog zrna trenutno stoji 77 lipa. Uz poticaje od 2250 kuna po hektaru, hrvatski će seljak tražiti kunu i 20 lipa. 'Tražit ćemo da se napravi troškovnik proizvodnje pšenice i to sigurno kuna i 20 lipa neće pokriti', rekao nam je Matija Brlošić. Koliko točno zaliha ima od prošle godine teško je utvrditi pa seljaci sumnjaju na manipulacije. 'Izuzetno velike zalihe, pšenice ne treba i to ide za tim da se cijena dodatno sruši', tvrdi Darko Grivičić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Strateški važna žitarica jedina u zemlji ima zaštitnu cijenu od 75 lipa. Njezino povećanje za deset lipa, na listi je seljačkih prioriteta. No, ni tada neće moći konkurirati jeftinoj pšenici iz uvoza. 'Pšenica se uvozi, pokušavamo saznati tko uvozi i kakva je to pšenica', kaže Grivičić. Za sada se jedino zna da je iz Mađarske jer Mađari svoje silose prije nove žetve potpuno isprazne. 'To je doslovno smeće. Kad bi mi to dovezli nijedan otkupljivač to ne bi htio kupiti ni za deset lipa', kaže Brlošić.

Uvoz mora biti pod kontrolom zbog zaštite hrvatskog seljaka. 'Njihova roba prve kvalitete ne može konkurirati nekontroliranom uvozu i apel je da se tu stvari srede', poručio je predsjednik Ivo Josipović. Cjenkanje i pregovori o cijeni domaće pšenice kreću ovih dana. 'Stalno ista priča. Uopće nemamo nade da će biti bolje', kaže nam Željko. Do žetve je ostalo mjesec i pol. Željko se nada da ih neće skupa sa ostalim ratarima, provesti na cesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene