Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravične ozljede

VIDEO Kakve posljedice može imati vožnja bez pojasa...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vožnja bez sigurnosnog pojasa možda je ugodnija, ali nikako nije sigurnija. Crne brojke idu tome u prilog. Prošle godine život je u automobilu izgubilo 215 osoba, 88 nije bilo vezano.

Simulacija prometne nesreće, vozač i suvozač vezani, brzina 64 kilometra na sat, a ozljede: manja nagnječenja i udarci. Ukoliko vozač i suvozač ne koriste sigurnosni pojas, posljedice su stravične. Ozljede opasne po život, trajna invalidnost i smrt.

Pročitajte i ovo Kazna za vozača (Foto: Dnevnik.hr) Za sve je krivo "guglanje" Mora platiti kaznu za prebrzu vožnju iako nema automobil i ne vozi Stanje na cestama Nije mu prvi put Divljao po Slunju! Pijan, bez vozačke i zimske opreme vozio u suprotnom smjeru: Sud mu opalio paprenu kaznu

Svaki drugi vozač na hrvatskim prometnicama ne koristi sigurnosni pojas. 'Stotine tisuća života spašeni su upravo zbog toga što su vozači bili propisno vezani', kaže Nenad Zuber iz HAK-a.

>> Zamislite da vam se tijekom vožnje dogodi OVO!

Vožnja bez pojasa i pri malim brzinama ugrožava život. 'Najugroženije je prsište, ozljede prsnog koša. Dolazi do ozljeda pluća, prsnog koša. Visok je stupanj smrtnosti i ozljeda gornjeg dijela abdomena', kaže Tatjana Pandak iz Hitne pomoći Zagreb.

Posebno opasno prilikom nesreće je biti nevezan na stražnjem sjedalu. 'Ako netko nije vezan, a sjedi na stražnjem sjedalu i sa nekoliko tona udara u osobu koja sjedi na prednjem sjedalu, iako je vezana, posljedice su katastrofalne', kaže Goran Zovak, iz Zavoda za promet i tehnička vještačenja.

'Vezivati se treba uvijek, pojas nedvojbeno spašava život', kaže Zuber. Za vezanje pojasa potrebne su dvije sekunde - vrijeme koje spašava život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene