Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Hrvati u 'akciji'

VIDEO: Kako se krade po trgovačkim centrima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se u Hrvatskoj krade po trgovačkim centrima, što se sve sprema u torbu bez da se plate računi? Novinar emisije Provjereno Edin Mahmuljin proveo je vikend s lovcima na lopove.

Oni po trgovačkim centrima provode više vremena od ostalih građana, ali ne kupuju, nego su uvježbani da uoče i hvataju kradljivce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrtnici u panici Zbog trgovačkih centara odumiru stare gradske jezgre Slika nije dostupna Gradnja četiri centra Kerum: Gradnju svojih trgovačkih centara ponudit ću Brodosplitu

Šaneri su u stanju, ako je dobra ekipa, u pola sata napraviti štetu od 30, 40 pa i 50.000 kuna, kaže Mario, zaštitar u civilu. Dodaje kako svi kradu, školarci, srednjoškolci, studenti, odvjetnici i nezaposleni, znači svi slojevi društva. Nezamislivo je što su sve uhvatili.

Blokiraju senzore vrećicom obloženom aluminijem

Mario ovaj posao radi 5 godina, sa 150 kolega koliko ih sveukupno ima svake godine uhvati oko 5.000 lopova. Na djelu je snimljena starija gospođa. Došla je obnoviti garderobu, imala je sreće pa je vrlo brzo pronašla košulju koja joj se jako svidjela. Međutim, u nedostatku novca da je kupi, odlučila ju je ukrasti. S ukradenom robom uspijeva izaći iz trgovine, ali ne daleko.

Naizgled obična poklon vrećica koja je iznutra obložena aluminijem blokira senzor na izlazu iz trgovina, kaže Kristina Mudroh, djelatnica posebnog odjela zaštitara u civilu. S aluminijskom vrećicom uhvaćena su dva gospodina. U samo nekoliko minuta su ukrali nekoliko majica i košulja u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna. Pokušali su pobjeći, međutim jednako brzo su i uhvaćeni.

5.000 uhvaćenih lopova na godinu

Lopovi se ne boje senzora na izlazu iz trgovine. Imaju spravu koja ga ometa. Trgovine znaju imati štete više od 200.000 kn na mjesec, stoga zaštitari imaju pune ruke posla. Otprilike je 5.000 uhvaćenih lopova na godinu.

Policija tu uzima podatke od počinitelja i ustupate podatke u slučaju kada je vrijednost stvari mala ustupljuje vlasniku kako bi mogao ako želi pokrenuti kazneni progon, ističe glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić.

Broj poziva policiji povećan s brojem trgovačkih centara

Očito zaštitari odrade dobar dio posla. Ali svaka krađa pa i predmeta vrijednog nekoliko kuna kazneno je djelo. Za sve vrijednosti manje od 1.000 kuna mora se podnijeti privatna tužba. S obzirom na vrijednost robe mnogi odustaju. Bikić dodaje kako policija nije zamijetila da je broj poziva povećan povećanjem trgovačkih centara na području grada Zagreba.

Cijena po kojoj otkupljuju robu iznosi od 10% do 20% vrijednosti robe, znači ako jakna u dućanu stoji 1.000 kuna kod šanera stoji 100 do 200 kuna. Od profesionalaca do djece kojima roditelji ne žele ispuniti svaki hir, majicu, hlače ili jaknu koje si ne mogu priuštiti, svi kradu, samo je način drugačiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene