Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto rušenja legalizacija

Kako će izgledati legalizacija bespravne gradnje - na rate!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajući imaju plan kako odobrovoljiti što više glasača. Barem 150.000 obitelji u ovom trenutku zanima povoljna legalizacija njihovih domova koji su izgrađeni bez građevinskih dozvola. Mi smo na terenu provjerili kako će najavljena otplata na rate izgledati primjerice u Dalmaciji gdje je najviše bespravno izgrađenih objekata.

U splitskom naselju Kila miješalice za beton su već tradicija. Radnička klasa svojim rukama bez puno novca gradila je domove na rubu grada. Stjepan Vidaković gradi kuću još od 80-ih. 'Dobiješ 100 ili 500 eura, pa gradiš', kaže Stjepan te dodaje da tako gradi i njegov susjed. 'Sin mu se sin ženi pa dižu kat da može nevjesta doći'. 

Pročitajte i ovo Rušenje u uvali Vruja - 3 uvala Vruja Ruši se najpoznatija bespravna gradnja u Dalmaciji: "21 godinu je jedan od najljepših komadića Lijepe Naše okupiran" U mjesec dana u Istri zatvoreno 100 gradilišta - 2 Zatvoreno 100 gradilišta Započelo rušenje bespravne gradnje u Istri: "To je tek početak borbe"

Vlada je zastupnicima proslijedila zakon kojim bi se na rate legalizirale bespravno sagrađene kuće. Možete li zamisliti da netko za primjerice, 30.000 kuna, legalizira nešto što je bilo predviđeno za rušenje. 'Naravno da mom djetetu značilo da ima dozvolu, da može digniti kredit i dovršiti ovo. I da živi kao čovjek', kaže Stjepan. 'Bez obzira na uvjete svi će objekti biti legalizirani, kao 1968. godine', kazao je Mate Buljubašić (ASH).

Grad Split je nedavno nudio legalizaciju. No, bilo je i dalje skupo i nedostižno. Pa čak ni otplata na rate nije izgledala kao rješenje. 'Oko 120.000 kuna, pa još teški uvjeti - odmak od susjeda, broj parkirnih mjesta...', kaže Tiho Barić.

Vlada će sada sve to tolerirati. Jer samo u Splitu, desetljećima su se nakupljala cijela bespravna naselja - Kila, Mejaši, Sirobuja, Šine. Gradski autobus tu ne može ući, jedva da može i automobil.

A što je s onima kojima je kuća već srušena? Ivanu Šimcu su odlukom bivše ministrice Marine Dropulić dvije kuće u Rogoznici od milijun i pol eura pretvorene u prah i pepeo. Sad živi na tabletama. 'Ni najgorem neprijatelju ne želim što sam ja prošao'. Masovna legalizacija svakako nije poštena prema svima ali makar će država nešto i zaraditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene