Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milinović jedno, liječnici drugo

VIDEO: Manji broj bolovanja ili radnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović hvali se smanjenom stopom bolovanja

Ministar tvrdi kako su zaslužne stroge kontrole i zdravstvena reforma, no prema liječnicima računica je drugačija - više otkaza, manje bolovanja.

Pročitajte i ovo Inspekcija utvrdila - domaće je kvalitetnije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vidljiv iskorak 50 tisuća inspekcijskih nadzora potvrdilo: Domaća hrana je kvalitetnija Slika nije dostupna Strože kontrole Salmonela pronađena 67 puta, ali potrošači nisu znali! Kreće masovni nadzor

Na bolovanju ste? Pripremite se za kontrole. HZZO je krenuo u oštru borbu s lažnim bolovanjima. U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle Hrvati su bolovali 502.000 dana manje. Liječnici znaju i zašto. 'Stopa je vjerojatno smanjena, ali u prvom redu zato što imamo dosta nezaposlenih, porasla je nezaposlenost tako da mnogi od onih koji su bili dulje na bolovanju sada su na burzi rada', smatra liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl-Šakić.

Ministar zadovoljan

Ministar tvrdi drugačije. Pokazuje to, kaže, da je zdravstvena reforma uspjela. Kontrole je proveo i među zdravstvenim djelatnicima. 'Počistit ću i ispred svoje kuće u zdravstvenim ustanovama. Smanjili smo u protekli tjedan za 25 posto bolovanja u zdravstvenim ustanovama', tvrdi ministar, no isto nije uspio i s rodnim Gospićem koji je i dalje vodeći po broju otvorenih bolovanja. Slijedi ga Bjelovar i Zagreb te Osijek i Split.

Detektivi za bolovanja

Neke tvrtke same pronalaze rješenja. Oni Vas promatraju, znaju gdje ste i što radite. I brzo otkrivaju koristite li liječnika za dodatni biznis. Lažnim bolovanjima nerijetko na kraj staju i detektivi. 'Ukoliko mi utvrdimo da radnici oštećuju poslodavca, prirodno je da se taj poslodavac želi i zaštititi i da se takvog radnika riješi', kaže Siniša Patačko iz detektivske agencije PIA. No liječnica Amerl-Šakić kaže kako i bolesnici često moraju van iz kuće: 'Ako čovjek ide na terapije, recimo fizikalnu terapiju, pa ga nema kod kuće u vrijeme kad detektiv dolazi, ili ako ide na nekakve pretrage koje obavlja isto za vrijeme radnog vremena tada ne može biti kod kuće ako je u to vrijeme u bolnici. Tako da zaista ne znam kako to funkcionira'. 

Ipak, funkcionira. I sve će više biti tako jer samo prošle godine na dan je čak 60.000 radnika bilo na bolovanju. Hrvatska to više ne može plaćati. Novi podaci HZZO-a trebali bi pokazati da se i taj dio zdravstvenog sustava dovodi u red.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene