Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od malih nogu

VIDEO: Internet uče od prvog razreda osnovne škole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbrajanje i oduzimanje do 20, slova abecede - sve se to uči u prvom razredu osnovne škole. Ali unatoč činjenici da čak 85 posto djece u Hrvatskoj ima pristup internetu, samo nekolicina njih i uči informatiku.

U Velikom Bukovcu, malom podravskom selu, pronašli smo upravo jednu takvu školu. Prvašići ondje znaju sve o tome kako sigurno koristiti internet. Ovi maleni prvašići već sada uče osnovna sigurnosna pravila kada je u pitanju internet. 'Ne smijemo davati svoje osobne podatke, i od mame i tate. Ne smijemo ružno pisati na internetu. Ne smijemo se dopisivati sa nepoznatim ljudima', rekla nam je jedna učenica prvog razreda OŠ Veliki Bukovec.

Pročitajte i ovo Škola Godine su samo broj VIDEO Nikada nije kasno! Baka prvi put sjela u školske klupe s 92 godine Bolja Hrvatska: Pripremaju djecu za budućnost - 4 Bolja Hrvatska Odlučile su uzeti stvari u svoje ruke i učenike podučavati novim vještinama. Oni ih obožavaju: "To se nigdje ne uči"

Prvo pravilo koje ovi prvašići nauče je da ako im se nešto sumnjivo ili neugodno dogodi, to kažu roditeljima ili učiteljima. 'To je osnovno tako da uvijek imaju pomoć u bilo kakvoj situaciji. Onda ih učimo da ne smiju komunicirati sa nepoznatim ljudima, davati osobne podatke i da se na internetu, kao i u stvarnom životu treba ponašati pristojno', pojašnjava Lidija Kralj, profesorica informatike. Sva ta pravila osmaši dobro znaju. Pa sada već rade interaktivne igrice za učenje o sigurnosti na internetu.

Ono što nauči u školi, prvašić Viktor prenese ukućanima. 'Nalazi mi recepte preko interneta i odmah mi ih isprinta, pošto ja imam jako malo znanja o tome. Nisam imala priliku učiti kao on od prvog razreda tako da mi je on sad učitelj, a ne sin', kaže Diana Kranjec, Viktorova majka. Za razliku od ostatka Hrvatske, Viktor i njegovi školski kolege, imaju privilegiju već u prvom razredu učiti kako se služiti internetom. Sve to zahvaljujući učiteljima ove male, seoske škole u Podravini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene