Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unovčavanje aktivnosti

VIDEO I školarci proizvode za tržište, doznajte što i kako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je sve više škola koje svoje izvannastavne aktivnosti unovče.

Organizirani u zadruge učenici izrađuju proizvode, plasiraju ih na tržište i na taj način skupljaju novac koji troše na nabavu nove opreme i uređaja. Osnovne i srednje škole tako postaju dobro mjesto za usvajanje poduzetničkih vještina. Posjetili smo neke koje zarađuju od svojih proizvoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadaća zastupnika 'Mali zastupnici/zastupnice': Slušati potrebe naroda Slika nije dostupna Slomili mu nos Osnovnoškolci pretukli nastavnika matematike: 'Ti si peder!'

Vješte ruke učenika velikogoričke zadruge Breza izrađuju likovne radove. Tu se crtanje ne ocjenjuje, ali prednosti zadrugarstva učenici znaju.

Evo koliko (ne)znaju hrvatski školarci!

"Uključila sam se u udrugu zato što kad odrastem želim biti dizajnerica i imamo premalo sati likovnog a ovdje puno toga naučimo", kaže učenica Kiara Štefanić.

Dodatna znanja i vještine razlog su zašto se i osnivaju. Kroz različite slobodne aktivnosti učenici pokazuju talente ali i poduzetnički duh. Oni su ujedno i proizvođači, sve što izrade plasiraju na tržište putem prodajnih izložbi i sajmova.

Prihodom od prodaje financira se rad zadruge, a "višak" sredstava ide i u opremanje škole. Pojedine ostvare prihod i od 30-ak tisuća kuna na godinu. "Učenik sutra s onim znanjima koja stekne u slobodnoj aktivnosti može lijepo i sretno živjeti", ističe Nada Tomašić, voditeljica učeničke zadruge Breza.

U Hrvatskoj je 360 zadruga. Pohvaliti se možemo i da smo jedini u Europi koji smo izvannastavnu aktivnost regulirali Zakonom. Škole tako postaju i dobro mjesto za učenje poduzetničkih vještina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene