Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijeli tjedan u veljači

Sjećate li se dana kad je Hrvatska OVAKO izgledala iz svemira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sam početak veljače ove godine ostat će zapamćen i po tome što je čitavu Hrvatsku, s izuzetkom Istre, doslovce zameo snijeg. Potvrdila je to i NASA-ina satelitska fotografija Europe.

Za kontinentalnu Hrvatsku snijeg nije neobičan, no zimsko nevrijeme početkom veljače snažno se obrušilo i na Dalmaciju te ostatak hrvatskog primorja, a u Splitu je izazvalo nezapamćen kaos.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Zoran Milanović u Splitu - 3 u Splitu FOTO Osvanuli uvredljivi grafiti na račun Milanovića: "Dođi u Split ako smiješ, ruska prostitutko"

>> FOTO: Hrvatska pod snijegom!

>> FOTO: Hrvatska pod snijegom - 2

Split se tih dana probudio okovan u rekordnih 25 centimetara snijega i s temperaturama od -4 stupnja, a bolje nije bilo niti u Šibeniku, koji je tad mjerio i -6 stupnjeva. Hrvatsko primorje našlo se u nesvakidašnjoj situaciji, a dijelovi dalmatinskog zaleđa, više od 100-injak sela, ostali su čak odsječeni od ostatka zemlje na nekoliko dana. Spomenuta NASA-ina karta očarava dojam kao da se radi o fotografiji Hrvatske i regije u ledenom dobu. Snijeg je bio zabijelio i otoke.

Građani hrvatskog primorja, a pogotovo Splita, ostali su šokirani i revoltirani zatečenim stanjem na prometnicama, a Željko Kerum, gradonačelnik Splita, proglasio je sniježi, odnosno neradni dan za cijelu gradsku upravu, sve škole i vrtiće, sve gradske firme kojima nije bilo nužno da rade. Tih je dana Centar 112 u Splitu zaprimao i do 2.000 poziva dnevno.

Stvari su išle do te mjere da su pristizale snimke i fotografije Splićana kako na rivu dolaze skijama. Neki su izašli na skijama, a neki su i na velikom minusu imali hrabrosti za ljetne radosti - picigin i kupanje. Jedna čitateljica nam je tada poslala fotografiju svoje splitske sugrađanke koja po ledu jedva hoda u vrtoglavo visokim potpeticama. S obzirom na to da nije mogla uopće hodati, pomoć joj je pružio pratitelj koji je ipak bio prikladno odjeven i obuven.

Zadrani su, s druge strane, skijanje na vodi, zamijenili skijanjem po zaleđenim i snijegom prekrivenim prometnicama, uz pomoć vuče automobila. Dio Dalmacije zapravo je našao vremena i za zabavu u tom kaosu.

Mještani sela Crivac i Ramljane u Dalmatinskoj zagori su od malene 'peglice' napravili 'veliku' ralicu i svojim sumještanima tako osigurali kruh.

No, situacija je bila dramatična i teška, a bilo je proglašeno i izvanredno stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na teren su izašle sve raspoložive snage pa tako HGSS vatrogasci i vojska. Formirane su i Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH, koje su se mogu prema potrebama stavljale na raspolaganje u otklanjanju posljedica snježnih oborina na području Dalmacije.

Zbog nanosa snijega, koji su ponegdje na cestama visoki i do metar, odsječena su bila brojna mjesta i sela, ali i Imotski, Vrgorac, Sinj i Drniš. Gdje službe nisu mogle vozilima, stizale su na skijama, samo kako bi se pomoglo zatečenom i snijegom zametenom stanovništvu.

Bilo je problema u opskrbi strujom u Lici i na području Kvarnera te u goranskom području. Pucale su i vodovodne cijevi.

Nakon tri dana snježnog kaosa oglasio se ponovno splitski gradonačelnik Željko Kerum i izjavio kako mu je nastala halabuka oko snijega smiješna. 'Bit ću vam iskren, meni je to sve skupa malo smiješno, mislim pa šta? Ovo je sasvim normalno, daj Bože da ovako bude i sljedeće godine', poručio je tad Kerum. SDP je zatražio tad i njegovu ostavku s porukom: 'Spasi grad Split i njegove stanovnike - daj ostavku'.

S druge strane, smiješno nije bilo u Vrgorcu, koji je više od pet dana bio odsječen od ostatka zemlje pa je iz Zagreba poslano specijalno vozilo UNIMOG da dopre do tog mjesta i do Imotskog.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, kontaktirao je župane triju županija, Splitsko–dalmatinske,Šibensko–Kninske i Zadarske županije i poslao mehanizaciju i opremu.

Mještani Dicma, nisu čekali pomoć već su vlastitim snagama pomagali susjedima pa su do jednog, čija je kuća bila pod snijegom dva dana, prokopali tunel, kako bi mu pomogli.

Agencija Reuters prenijela je priču o tome kako stanovnici blokiranih hrvatskih sela po namirnice idu jašući konje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene